Как действат хормоните, невротрансмитерите и стероидите

Как действат хормоните, невротрансмитерите и стероидите
3 броя неопренови маски за многократна употреба-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
25.50 лв.
Виж ››

Разполагаме с две комуникационни системи в телата ни - нервната система и химично проводимата система. Как функционира химично проводимата система?

Как информацията преминава през нашите тела и как тя се преобразува в клетъчна активност? Преди всичко здравето на тази комуникационна система е това, което определя здравето на клетките, следователно на системите и следователно на организма. Когато има проблем в комуникационната система и до дадена клетка не достига съобщение, за да спре самостоятелно възпроизвеждане, може например да се появи рак. По-голямата част от тази комуникация става в нашето подсъзнание, въпреки че след като веднъж вече сме разбрали механизма, възможно е и съзнателно да влияем върху системата.

Нашите тела са изградени от различни видове клетки - кръвни клетки, нервни клетки, мускулни клетки, костни клетки, кожни клетки и т.н., и всяка клетка на своята повърхност, има стотици хиляди до милиони рецептори, изградени от молекулите на протеини, които действат като ключалки, като предоставят достъп до клетката, когато е поставен правилния ключ. Различните видове рецептори се нуждаят от различни видове ключове. В зависимост от вида на клетките за които става въпрос, една клетка може да има 50 000 рецептори, а клетка от друг вид 10 000. Всяка клетка има най-малко 70 различни вида рецептори по повърхността си. Кандис Пърт, известна с откритието си на рецептора на опиатите през 70-те години на миналия век, описва рецепторите като усещане или сканиране на молекули, които чакат да получат съобщения от много по-малки химически "ключове", които се разпространяват чрез течности, обграждащи клетките.

Тези химически ключове се наричат лиганди и се свързват избирателно с техните специфични рецептори на повърхността на клетката. Те са в три форми: невротрансмитери, като хистамин, серотонин, допамин и са склонни да носят информация от една нервна клетка към друга. Втората категория лиганди са стероиди, които включват естроген, прогестерон, тестостерон и кортизол и те са изградени от холестерол. Третата и най-голямата категория лиганди са пептидите, изградени от аминокиселини (протеини), които формират по-голямата част от хормоните като инсулин, мелатонин, растежен хормон и пролактин.

И така, как работи всичко това? Кандис Перт дава следното описание в най-интересната си кнога „Молекули на емоциите”: "Ако клетката е двигателят, който задвижва живота, то рецепторите са бутоните на контролния панел на този двигател и специфичен пептид (или друг вид лиганд ) е пръста, който натиска този бутон. Ключът на лигандите пасва на ключалката на рецептора и предава своето послание, а след това рецептора изпраща съобщение до вътрешността на клетките, а клетката извършва действието, което иска лиганда. Какво прави клетката зависи от това какъв вид е тя и с кой тип рецептор е обвързана. Например, когато инсулин се свързва с рецептора на инсулин в клетките на черния дроб, захарта се превръща в гликоген. В допълнение към нервната система, тази химическа комуникационна система може да се разглежда като основна система за комуникация, която свързва всички части на тялото с останалите.

Тъй като нашите клетки постоянно се заместват с нови, за да сме млади, можете ли да разберете колко важно за тази комуникационна система е „суровия” материал, от който са изградени нашите клетки, рецептори и лиганди, да е от най-доброто възможно качество? Когато ние консумираме транс мазнини, тялото е „измамено”, че сме яли наситени мазнини, и то интегрира транс-мазнините в клетъчнатата мембрана. Но транс-мазнини НЕ са наситени мазнини, и следователно, клетъчните съобщения, които са от решаващо значение за здравето ни, не работят. Когато се яде месо, в което има антибиотици и хормони, тези антибиотици и хормони взаимодействат с нашите рецептори, карайки на нашите клетки да правят неща, които не трябва. Освен това много от токсините в нашата среда, създават поразии в нашите клетки. За това е от изключително значение каква храна консумираме, както и чистотата на въздуха, който дишаме.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Марина
Марина
21.06.2014 15:52
Достъпно поднесена информация!
Страхотна и полезна статия!:)
0
0