ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Здраве от изтока: Цзю терапия - мокса

Здраве от изтока: Цзю терапия - мокса

Акупунктура

Един от най-добрите древни методи за лечение в Китайската медицина е метода Чжен Цзю. Този метод представлява въздействие върху точки в човешкото тяло, чрез различни начини, като: акупунктурни игли, мокса на конус, мокса на цигари, вендузи, приспособления за кръвопускане, електрически импулси.

Ще ви запознаем с терапията с мокса или още наречена Моксибустия, която е част от Цзю терапията. Използва се често с акупунктура, но може да бъде използвана и самостоятелно. Мокса е билка (пелин), която се изгаря над акупунктурните точки. Използва се за повишаване на топлината и енергията в тялото, и премахването на студа в него.

За кого е предназначена терапията с мокса?

Пелин

Тя е много полезна за много случаи, но се препоръчва да се прави след скрининг тест, ако е посочена ниска консумация на енергия в меридианите.

Все пак трябва да се отбележи, че терапията с мокса, особено директната, обикновено не се препоръчва при пациенти с диабет, намалена чувствителност към болка, които са на някои лекарства, като преднизон или други състояния, включващи отслабена имунна система.

Как се прави терапията с мокса?

Конусът на мокса се поставя върху определената точка и се запалва, горейки бавно генерира топлина. Процедурата от 10-30 минути в зависимост от броя на конусите, които се използват в нея.

Иглотерапия

Съществува и индиректна моксибустия, която се прави с цел да се избегне евентуално изгаряне на кожата. Поставят се листа от джинджифил между моксата и кожата. Същио чрез пръчка с мокса, при комбинация с акупунктурни игли, пръчката се държи на приблизително 2-3 сантиметра от кожата. В допълнение към увеличаването на притока на кръв, индиректната терапия с мокса действа и релаксиращо.

Игловата моксибустия е доста известна в Япония, но при нея топлинният интензитет се контролира много по трудно, отколкото терапията с пръчка.

За какво помага терапията с мокса?

Обгарянето с билки заедно с акупунктура може да бъде много ефективен метод за много заболявания и техните предпоставки. В това число болки в гърба, скованост на мускулите, главоболие, мигрена, тендинит, артрит, храносмилателни разстройства, тревожност и менструални болки, нередовна менструация и безплодие.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати