ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Причини за подуване на стомаха

Причини за подуване на стомаха

Жана Г.Жана Г.
Новак
554256
Подуване на стомаха
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Термометър
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Термометър
44.00 лв.
Виж ››

Подуването на стомаха е много неприятно, а и причините за това могат да са доста сериозни. Като цяло силното подуване на стомаха се получава при хора над тридесет години. Подуването е изключително неприятно и може да накара дори и най-слабия човек да се чувства дискомфортно и неприятно в кожата си. За съжаление в модерното забързано ежедневие все повече хора се оплакват от различни проблеми със стомаха, а подуването е водещо оплакване.

В следващите редове ще разгледаме едни от най-често срещаните причини за неприятното подуване на стомаха:

Сред основните причини за подуване на стомаха е липсата на достатъчно ензими, а също така дисфункцията на стомашната микрофлора. Неправилното хранене е една от най-често срещаните причини за подуване на стомаха. Прекалено солените храни причиняват подуване в цялото тяло и разбира се - в стомаха. Обърнете внимание на менюто си и изключете прекалено пикантните, солени и мазни храни, за да не натоварвате допълнително храносмилателната си система.

Много по-сериозни причини за подуването на стомаха са затрудненията на преминаването на храната през червата, както и заболявания на стомаха и червата. Влошаването на чревната перисталтика често е причина за подуване.

ПМС

Психическите проблеми и стресът често водят до подуване на стомаха, а също така и нарушенията в кръвообращението. При жените стомахът може да се подуе преди цикъл. Той може да е част от предменструалния синдром.

Смяната на режима на хранене може да доведе до подуване на стомаха. Това се получава, ако внезапно започнете да се храните по друго време, различно от това, в което сте свикнали да обядвате или вечеряте. В такива случаи този проблем може да изчезне, ако се върнете към стария си начин на хранене или преминете към новия постепенно, като измествате храненията с по един час на всеки два-три дни.

Преяждане много често е причина за подуване на стомаха, а също така и продължителните интервали между основните хранения. Освен че стомахът се подува, организмът реагира на подуването с главоболие, безсъние, лошо настроение, чувство за безпокойство, затруднено дишане и обща отпадналост.

Подуването на стомаха може да е съпроводено от болки в сърцето, учестено сърцебиене, запек или диария, повръщане, лош вкус в устата, киселини. Ако стомахът ви се подува често, задължително е да посетите лекар, тъй като може да става въпрос за сериозно заболяване.

Когато подутият стомах е съпроводен със силна болка и редуване на запек и диария, най-вероятно се дължи на синдрома на раздразненото дебело черво.

Лактозната непоносимост често причинява подуване на стомаха. Голяма час от възрастните хора не успяват да усвоят добре ензима лактоза, който се съдържа в млечните продукти. Напълно вероятно е да се наблюдават болки в стомаха, подуване, къркорене и разстройство след консумацията на мляко.

Същото се отнася и за непоносимостта към глутен. В този случай трябва да се направи консултация с лекар и да се премине на безглутенова диета, за да се намали дискомфортът в стомаха.

Спадът в имунната система също може да е основна причина за болезнено подутия стомах. Разбира се, много е вероятно да става въпрос за бактерии, които оказват неприятно влияние върху дебелото черво и стомаха.

Може да ви стори странна причина, но подуването на стомаха може да е причинено от алергична реакция към даден продукт. В този случай подутият стомах е съпроводен с алергични симптоми като обриви, зачервена кожа, хрема и други.

Може да се стори много странно на мнозина, но редица хора се оплакват от подут корема, а се оказва, че това са просто натрупани мазнини в областта. Да, излишните мазнини създават усещане за тежест, но в този случай става въпрос за затлъстяване, а не за подуване в резултат на заболяване или грешки в диетата.

В никакъв случай не приемайте постоянно подутия стомах за нормално явление, защото не е. На всеки може да се случи да се усеща подут след хранене на определени храни, но ако състоянието се задълбочава и се превърне в постоянно явление, то най-вероятно се касае за някакъв здравословен проблем. Заради подуването на корема и газовете, може да се появи лош дъх в устата, постоянна умора и дори тъмни кръгове под очите. Потърсете лекарска помощ, за да се установи откъде идва проблемът.

Какво да правим при подут стомах?

Ако стомахът ви често се подува, заменете суровите зеленчуци със задушени, а пресните плодове – със сухи. Пийте често ментов чай, консумирайте мюсли и обезмаслен йогурт.

Не се препоръчва да ядете шоколад, ядки, зеле, пържени продукти, студена и гореща храна и да пиете кафе и мляко, ако стомахът ви е подут.

Избягвайте консумацията на бобови култури и зеле, тъй като допълнително могат да утежнят проблема. Ако все пак ги консумирате, овкусявайте ястията с магданоз и кориандър, които намаляват острия им ефект.

Вижте още кои храни подуват стомаха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest