Състоянието на устата разкрива болести

Устна Кухина Проблеми

Състоянието на устата може да ви помогне да откриете симптомите на някои заболявания. Когато усещате устата си суха постоянно, това може да е признак за синдром на Сьогрен.

Това е автоимунно заболяване, при което намалява секретът, изработван от различни видове жлези. Сухотата в устата се допълва от появата на рани в лигавицата на устата и сухота в очите. В устата изобщо не се усеща слюнка, тъй като организмът не я произвежда. Ако имате тези симптоми, потърсете мнението на лекар.

Ако усещате устата си суха, въпреки че слюноотделянето е напълно нормално и постоянно изпитвате жажда, може да става въпрос за диабет.

Когато нивото на кръвната захар стане високо, тъканите изсъхват, лигавиците се възпаляват и човек постоянно иска да пие. Добре е да си направите ендокринно изследване, ако усещането за сухота не намалява и когато пиете много течности.

Сухотата в устата, комбинирана със зачервяване и възпаления на венците, болки в устната кухина, парене и промяна на вкусовите усещания могат да са симптоми на менопаузата.

Падането на зъби може да говори за остеопороза. При остеопороза количеството на остеокласти – клетки, които разрушават костната тъкан, е по-голямо от остеобластите – клетките, които създават костната тъкан. Променете начина си на хранене и си направете тест за плътност на костите.

Зъби

Ако венците ви кървят постоянно, това може да се дължи на липса на витамин С в организма. Ако устата ви е покрита с бели налепи, може да става въпрос за рязко отслабване на имунната система.

Усещането за горчивина в устата може да е признак за гастрит, заболявания на черния дроб, болести на жлъчката или на жлъчните пътища, както и за болести на ендокринната система.

Неприятната миризма от устата може да се дължи на недостатъчно добра хигиена на устната кухина, но най-често е проява на симптом на заболявания на стомаха.

При постоянна поява на кариес въпреки добрата устна хигиена може да става въпрос за диабет, тъй като в слюнката им има голямо количество захар.

Рейтинг

5 2
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати