10 стъпки към отказване на цигарите

Отказване на цигарите

Забраната за тютюнопушене на обществени места е вече факт в България. Дори и ако любителите на тютюневия дим успеят да се преборят за по-либерален режим (нещо твърде съмнително) помислете струва ли си?

До гуша ви е дошло от поучителните лекции, които ви заливат отвсякъде. Да, вредни са и то много. Статистиката може да ни каже колко точно българи на година умират от заболявания свързани с тютюнопушенето. Да, от тях се умира. Но всъщност, това, което никой не казва е, как да се отървем от вредният навик. Мнозина са опитвали и са се проваляли. Ето няколко изпитани съвета в борбата цигарите:

- Направете го сега! Нека да не е от понеделник или от другият месец. Нека е сега, изхвърлете кутията от джоба си, дори и да е полупълна. Всяка цигара, която изхвърлите е цигара, която няма да изпушите.

Тютюнопушене

- Изхвърлете цигарите! Изхвърлете всички цигари от чантата си, изхвърлете тайните запаси „за всеки случай“, изхвърлете скритите резерви. Ако ще се почувствате по-добре, накъсайте ги. Махнете ги от дома си. И не си купувайте други.

- Избягвайте пушачите и местата за пушене. Не ходете там където се пуши. Не ходете на гости на своите приятели пушачи. Посещавайте места, където пушенето е строго забранено. Все пак не ви трябват изкушения.

- Купете си подарък със спестените пари. Преди парите все не стигаха, а сега може да си позволите онзи така мечтан парфюм. Купете си го, това ще бъде вашата награда за положените усилия.

- Дъвките помагат. Бонбоните също – все пак навикът трябва да се замести с нещо. Всеки път когато ви се допуши можете да подтиснете порива си да запалите цигара с ментови бонбони или просто дъвка. Но внимавайте и не прекалявайте. Нали не искате после да се борите и с наднормени килограми.

- Пийте вода. Течностите спомагат са прочистването на организма от токсини. Ако не сте любител на водата, наблегнете на фрешовете. Така ползата за вашето здраве ще бъде двойна. От една страна ще помогнете на организма ви да се избави от вредните вещества, от друга ще се почувствате освежени.

Спиране на цигарите

- Включете и близките си. Битката с порока ще е далеч по-лесна ако имате подкрепата на близките си. Нека те да ви окуражават и подкрепят, нека мисълта за тях ви дава сили да надскочите себе си.

- Запишете се на спорт. Когато два месеца след отказване на цигарите си поемете въздух, лекотата с която ще дишате ще ви даде криле. Запишете се на спорт без значение точно какъв ще бъде той. Стига само да ви доставя удоволствие и да е във границите на физическите ви възможности.

- Намерете си хоби, но-възможност такова, което освен вниманието ще ангажира и ръцете ви. Така няма постоянно да се чудите как да не хванете цигара просто по навик. С времето и този рефлекс ще избледнее, но в началото ще е по-лесно, ако ръцете ви са постоянно заети. Запомнете, че това не е маниер, от който имате нужда.

- Погледнете рекламите за цигари. Погледнете ги, но наистина. Изглеждат нелепо и повърхностно.

Това е всичко. Какво още чакате?

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати