Гледането на телевизия уврежда спермата

Гледане на телевизия

Резултати от изследване, публикувани във февруарския брой на „British Journal of Sports Medicine“, посочват като главен виновник за влошеното качество на спермата гледането на телевизия.

Близо двеста доброволци са взели участие в изследването. Учените са установили, че в броя на подвижните сперматозоиди в спермата на мъжете, които гледат телевизия повече от 20 часа седмично е почти наполовина по-нисък от този на мъжете, които почти не се заседяват пред телевизора.

Не самото гледане на телевизия, а повишаването на температурата в областта на скротума, в резултат на продължителното седене на едно място, са причината за влошено качество на семенната течност. Подобни изменения в мъжкият фертилитет се наблюдават и при шофьорите и колоездачите.

Сперматозоиди

При участниците, които се занимават със някакъв спорт поне три пъти седмично, измерените нива на подвижни сперматозоиди са били със 73% по-високи от тези на неспортуващите им събратя.

Откритието на учените не може с категорична точност да обясни влиянието, което заседналия начин на живот оказва върху мъжката плодовитост, но за пореден път доказва ползата от засилената физическа активност за здравето.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати