ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»ХОББ - бичът за 500 000 българи

ХОББ - бичът за 500 000 българи

MarianaMariana
Джедай
143276251
ХОББ
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
30.00 лв.
Виж ››

Зад привидно безобидното съкращение ХОББ се крие зловеща болест - хронична обструктивна белодробна болест известна още като „болестта на пушача“. Нарекли са я така, защото 85 % от заболелите от ХОББ са пушачи.

Повечето от пациентите с тази болест не знаят, че я имат. Диагнозата им се поставя след функционално изследване на обема на въздух в дихателните пътища. Болните се обръщат към специалист-пулмолог едва след като състоянието им се влоши до степен, в която изпитват остър задух, имат повтарящи се дихателни инфекции или кашлица с хриптене или „свирене “ на гърдите.

Колкото по-бързо се започне лечение, толкова по-голяма е ползата от него, защото веднъж настъпили трайни изменения в бронхите, те са необратими.

Хроничната обструктивна белодробна болест не се лекува. Има различни инхалаторни препарати, които повишават качеството на живот на болните от това заболяване и са изцяло финансирани от здравната каса. Те помагат на пациентите да дишат по-добре, както и намаляват моментите на изостряне на оплакванията, което значително забавя хода му на развитие и отдалечава момента на инвалидизиране.

Цигари

От критично значение за успеха на лечението е болния от ХОББ да откаже напълно цигарите, както и да се храни с качествени храни богати на антиоксиданти. Лечение на ХОББ при пациенти, които не са спрели цигарите е противопоказно, защото може да увеличи риска от рак на белия дроб.

Лекарите определят ХОББ като едно социално-значимо заболяване. С хода на развитие на болестта бронхите се стесняват до степен, в която насищането на кислород в кръвта не е достатъчно за правилното оросяване на мозъка, мускулите и сърцето.

Мускулите отслабват, в белия дроб се развива пневмосклероза, възможно е да се появят и допълнителни усложнение като стенокардия или т.нар. „белодробно сърце“. Човек отпада до степен, в която не е в състояние сам да се обслужва.

Над 500 000 души или 10 % от българите са диагностицирани с ХОББ. Все по-ниска е възрастовата граница на заболелите. Лекарите го отдават на допълнителни фактори, освен пушенето, които могат да повлияят върху развитието на болестта като замърсения въздух или отоплението на печки с твърди горива.

Вече има диагностицирани пациенти с ХОББ и на 45-50 години. Очаква се смъртността от това заболяване да нарасне до 30% през следващите години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Болна
Болна
06.09.2013 21:04
Да! ХОББ е страшна - с времето се задълбочава и не може да се излекува...,но не е вярно,че е болест на пушача.Може би в по-голям процент от заболелите е така, но аз боледувам от нея 32 години и никога не съм пушила - станало е от не доизлекувани в детството възпалителни белодробни заболявания бронхит, пневмония, после това става хронично и т.н. При един балансиран начин на живот,съм жива...Е, не толкова здрава, както искам, но погребах много здрави....Така,че всичко е въпрос на подход.
6
1
мариана
мариана
05.09.2013 11:57
Така е, както пише в статията. И аз имам роднина с ХОББ.
2
1
Олга
Олга
22.06.2013 18:18
Всичко е вярно,баща ми почина преди година от това
0
1
Катя
Катя
16.05.2013 11:24
и кой го казва всичко това? мислите ли, че ще ви повярваме, или така си драскате, по "призвание"?
0
5