ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Студени ръце - топло сърце

Студени ръце - топло сърце

MarianaMariana
Джедай
143276251
Оросяване
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Колко често вечер в кревата се сгушвате в любимия и с изненада установявате, че за разлика от вашите крака, неговите са топли. Мъжете и жените усещат студа различно. Доказано е, че заради хормоните жените усещат студа по-силно.

„Миниатюрни рецептори под повърхността на кожата, чиято големина не надхвърля милиметър са причината да усещаме колебанията в температурата на околната среда“, пояснява Майкъл Типтън, професор по хуманитарна и приложна психология в университета на Портсмут, САЩ.

Обикновено кожата на ръцете и кракати ни поддържа нормална, приятна температура. Това се дължи на работата на сърцето и кръвта, която то изпомпва да цялата мрежа от микрокапиляри.

Когато, обаче тези миниатюрни терморецептори усетят студ, те подават сигнал на капилярите да се свият, като по този начин пренасочват кръвния поток и съответно телесна топлина към жизненоважните органи като сърце, мозък, дробове. Това е т.нар „процес на вазоконстрикция“.

Лошо оросяване

Професор Типтън описва този процес като да поставиш турникет на рамото си. Притокът на кръв рязко намалява и може да достигне до 0.02 литра на минута (при максимална стойност от 2 до 3 литра на минута).

„Причините лицето, ръцете и краката да са по-хладни от останалите части на тялото от една страна се дължи на факта, че са непокрити с дрехи и от друга – че при екстремни обстоятелства тялото е готово да се раздели с тях, за да запази топлината във вътрешните органи“, допълва професор Типтън.

Жените са по-чувствителни по отношение на температурните колебания в сравнение с мъжете. От едно страна причина за това са нивата на естроген в организма. Естрогенът регулира периферните кръвоносни съдове. В резултат - температурата и варира в различните дни от месечния и цикъл.

Бременност

Повишените нива на естроген в организма водят по повишена чувствителност към изменения в температурата. Това е и един от механизмите за защита на плода по време на бременност. Кръвта се отдръпва от крайниците, за да защити в максимална степен плода.

И не на последно място трябва да обърнем внимание на обстоятелството, че в организма на жената се съдържат 10% повече мазнини. Тази „изолация“ има двойно действие – от една страна предпазва вътрешните органи, но от друга възпрепятства външната топлина от по-дълбоко навлизане в тялото.

Тези резултати са потвърдени и от независимо изследване проведено върху 219 души във Великобритания. Проследяването на температурата при мъжете и жените е показало, че средната телесна температура при жените и около 2 десети от градуса по-висока от тази на мъжете, докато температурата на ръцете им е била с около половин градус по-ниска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати