ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Диклофенакът може да ви докара инфаркт

Диклофенакът може да ви докара инфаркт

Опасни лекарства

Всяка домашна аптечка е заредена с лекарства от първа необходимост. Малко болкоуспокояващи, малко витамини, малко лепенки и някой и друг аспирин за разкош са най-честите им обитатели.

Проучване на Лондонския медицински университет обаче хвърли в паника жителите на Великобритания.

Изследването е имало за цел да установи възможните нежелани последствия, които продължителната употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (НПС) може да има върху организма.

НПС са едни от най-често предписваните аналгетици. В тази група спадат широкорекламираните „Диклофенак“, „Нурофен“, “Ибупрофен“, „МИГ“. Голяма част от рекламираните медикаменти, чиято активна съставка е диклофенак или ибупрофен.

Учените, провели изследването са установили, че един от най-широко рекламираните препарати – „Диклофенак“, увеличава значително риска от инфаркт. Този лекарствен препарат се предписва от специалистите при артрит, болки в гърба, подагра и др.

Резултатите от изследването показват, че продължителната му употреба увеличава риска от сърдечни заболявания не само при хората в по-напреднала възраст, но и при съвсем млади.

Екипът, автор на откритието, настоява лекарствения продукт „Диклофенак“ да бъде изведен от продажба или употребата му да бъде ограничена. Важно е да се уточни, че тревожните данни изнесени в изследването се отнасят само за таблетната форма на лекарството.

Няма данни употребата на гел „Диклофенак“ за локално облекчаване на ставни болки да повишава риска от инфаркт. В България тази група аналгетици се разпространяват свободно, без рецепта в аптечната мрежа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Рени
Рени
21.11.2015 15:08
Всички болкоуспокояващи(Диклофенак,диклопрам,вимово и др.) за артрит,болки в ставите,подагра могат да предизвикат при продължителна употреба инфаркт или инсулт.Те повдигат кръвното,защото задържат течности в организма.Не се препоръчват за хора,които употребяват и бетаблокери.
0
0
Ани
Ани
19.08.2013 13:54
Всички изброени лекарства в статията се разпространяват без рецепти... Това, че сте вземали „Диклофенак“ с рецепта, не значи че не може да се купи и без...
0
0
Кремена
Кремена
15.08.2013 10:41
Абсолютна грешка, диклофенак и ибупрофен са две различни лекарства, макар и от една група.Диклофенак е само по лекарско предписание, а ибупрофен е със свободен режим на отпускане( с изключение на децата).Статията само би объкала хората- явно не съзнавате голямата отговорност, когато пишете по такива теми.На здравни теми се пише ясно , точно и прецизно и най-вече от компетентни хора, вцико друго е ОПАСНО!
0
0
Янко
Янко
12.07.2013 15:13
Първо всички нестероидни противовъзпалителни средства при продължителна употреба вдигат риска от сърдечно съдов инцидент и това се знае от доста време.
Второто са ви го написали по-горе. И за това хората не вярват на медиите.
2
0