Умен апарат открива меланом

Умен апарат открива меланом
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Учените във Великобритания разработиха апарат за ранно диагностициране на най-смъртоносната форма на рак на кожата – малигнен меланом. Устройството е наречено МелаФайнд (MelaFind) и е способно да засича най-равните прояви на това коварно кожно заболяване.

Ранното диагностициране на меланом е единствения начин да се намали смъртността от този изключително агресивен кожен рак. Всички сме чували за призивите на лекарите да наблюдаваме внимателно бенки и петната върху кожата ни и при изменения да се консултираме с дерматолог. Понякога, обаче и най-опитните дерматолози не могат със сигурност да определят дали бенката ще прерасне в злокачествено заболяване.

Тук на помощ се притича МелаФайнд. Въпреки, че външно напомня на сешоар устройството работи не с топъл въздух, а с насочени светлинни лъчи. Според начина, по който подозрителния участък от кожата отразява светлината учените са в състояние да определят с голяма точност дали има вероятност от развитието на меланом.

Умен апарат открива меланом

В основата на действие на този иновативен уред е познанието за структурния състав на кожата. В здрава кожа клетки са организирани строго по сходен начин. Когато кожата е нападната от заболяване, тази стройна структура се разваля и клетките се „дезорганизират“, най-вече в началните стадии на злокачествени заболявания, когато се наблюдава хаотично и неконтролируемо клетъчно делене.

Тестовете са показали, че използването на този апарат е напълно безвредно за здравето на пациентите. Друго предимство е, че този метод на ранно диагностициране е напълно неинвазивен и безболезнен и може да намали броя на кожните биопсии с повече от 90%. Изследването отнема само няколко минути, а точността му на анализране на потенциално опасните бенки е 98%.

Според специалистите основната причина за нарастването на броя на заболелите от малигнен меланом е неконтролираното излагане на слънце. Въпреки сравнително неголямото му разпространение от края на 90-те години на миналия век до сега е отчетена 25 на сто повишена заболеваемост.

Учените напомнят, че най-добрата защита е превенцията и напомнят, че излагането на слънце без употребата на слънцезащитни продукти може да подложи на риск здравето ви.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати