Ароматизаторите влошават астмата

Астма

Опитахте ли новия ароматизатор с мирис на свежи пролетни цветя, който гарантирано ще освежи дома ви за три, четири или пет месеца и ще в накара да танцувате без основателна причина? По–добре недейте!

Според проучване, направено по поръчка на Научния комитет по сигурността на потребителските стоки на Европейския съюз, в освежителите за дома, както и в тези за автомобили се съдържат голям брой алергени, които могат да навредят на здравето ви.

Алергологът Д-р Сузана Барон, участвала в изследването, обобщава: “Имаме данни за все по-нарастващ брой на алергични реакции в следствие на масовата употреба на ароматизатори.“

Сапуни

Вредните ефекти върху здравето се изразяват във влошаване на астмата, активирането на различни алергии, влошаването на пристъпите на мигрена и дори промяна в либидото.

Около 30 процента от хората са застрашени от т.нар. контактна алергия от ароматите на освежителите, която може да се прояви като силно главоболие, екземи в различни части на тялото или контактен дерматит.

Силно алергенното действие на ароматизаторите се дължи на четири от основните им съставки:

Ароамтизатори

1.Аерозоли – редица изследвания смятат, че прекомерното използване на аерозоли повишава риска от някои ракови заболявания. Те могат да бъдат причина за хронични белодробни проблеми и обструкции на дишането.

2.Формалдехид – той може да причини затруднения в дишането или да предизвика сълзене на очите.

3.Р-дихлорбензен – това химично съединение е известно, с това че предизвиква промени в кръвната картина, увреждания на черния дроб, загуба на апетит.

4.Петролни дестилати – петролните дестилати могат да доведат до сериозни белодробни проблеми. В природата петролните дестилати се едни от основните замърсители на въздуха и почвата.

Експертите съветват при купуването на освежител за дома да обръщате особено внимание на съдържанието, което е изписано на етиката му.

В някои аптеки и дрогерии могат да се намерят и екологично чести и безвредни за здравето ароматизатори. Какъвто и избор да направите не забравяйте редовно да проветрявате помещенията, в които стоите.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати