Как да забавим идването на менопаузата

менопауза

Когато жените прехвърлят 45 години, започват да забелязват признаци за приближаващ климактериум. Това са чести промени в настроението, раздразнителност и избухливост, внезапните пристъпи на сълзливост, повишената обидчивост и всичко това на фона на лош сън, чести пристъпи на главоболие, прескачания на кръвното и понижено либидо.

Трудно е да се предскаже идването на менопаузата, но има признаци, които определят нейната поява. Най-същественият фактор е наследствеността, при дъщерята менопаузата ще настъпи приблизително на същата възраст, както при майката.

Преди всичко жената трябва да отиде на преглед при гинеколог, да си направи цитонамазка на шийката на матката, мамография и кръвно изследване на съдържанието на глюкоза в кръвта.

Климакс

Тъй като основна причина за настъпването на менопаузата е загубата на способността на яйчниците да произвеждат естроген, естественото лечение на ранния климактериум е хормоналната терапия. Тя позволява запълване на липсващите хормони, като по този начин удължава детеродната възраст.

Съществен фактор, влияещ върху настъпването на менопаузата е и здравословния начин на живот, който включва рационално хранене, физическа активност, правилен режим на труд и почивка, отказ от вредни навици.

Климактерум

За да се забави идването на менопаузата, трябва да се откажат всички продукти, съдържащи голямо количество холестерол, пикантната храна, полуфабрикати като супи, пюрета, кремове, които са пълни със съставки за засилване на вкуса, стабилизатори, оцветители и други химични заместители.

За предпочитане е да се консумират сурови плодове и зеленчуци, от месото - варено телешко или птиче месо, както и месо на скара, млечни напитки и продукти – сирене, извара, нискомаслен кашкавал.

Активният начин на живот може да осигури значително забавяне на появата на менопаузата. Спортувайте усилено, за да забавите идването на този критичен за дамите период. Подходящи са аеробика, йога или упражнения, които могат да се направят и вкъщи. Добре е да се взимат витамини и добавки, съдържащи калций.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати