Операция помага на затлъстели деца

Затлъстяване при деца

Докато едната половина на човечеството умира от глад, другата страда от наднормено тегло. Затлъстяването вече не е само проблем на страните от Северна Америка, Великобритания, Централна и Западна Европа. Данни от проучване на на

Националния център за опазване на опазване на общественото здраве и РИОКОЗ през 2004 г. показват, че България също влиза в редиците на страните с висок процент на деца с проблеми в теглото. С наднормено тегло са 13.9% или 202 300 български деца, а 4.6 или около 67 000 са със затлъстяване. Тенденцията е тези проценти да се повишават.

Професор Дейвид Хаслам от Националната организация за борба със затлъстяване предлага радикален подход в борбата с наднорменото тегло. Според него всяко дете, което има проблеми с наднормено тегло, трябва да се разглежда като потенциален кандидат за т.нар „стомашен байпас“. В момента тази медицинска процедура е достъпна само за пациенти над 16 години.

Спорт при затлъстяване

Поставянето на стомашен байпас е сравнително лека хирургична процедура, която се прави лапароскопски. Целта на операцията е да се намали обема на стомаха, обикновено да размерите на топка за голф. Така дори съвсем малки количества храна ще създават у пациента чувство за ситост. Като всяка операция и тази крие известни рискове. По тази причина лекарите избягват да я прилагат върху по-млади пациенти.

„Затлъстяването при деца е особено опасно, защото е един от основните фактори за развитие на диабет в юношеска възраст. Поставянето на стомашен байпас не е просто опит да се разреши проблема със затлъстяването с „лека ръка“. Тази процедура може да удължи продължителността на живота и да подобри качеството му при тези млади пациенти“ е мнението на проф. Хаслам.

„Трябва да предприемем радикални мерки, ако искаме да спасим тези деца.“, призовава проф. Хаслам. Според него не е достатъчно само прилагането на лекарствени препарати. Някои деца просто са твърде затлъстели за да се повлияят положително от диети или спорт. Тогава на помощ се отзовава хирургията.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати