Аржентинското танго лекува депресия

Танго на плажа

Учените стават все по-изобретателни в лечението на състояния на повишена тревожност или дори депресия. Учени от университета Нов Южен Уелс, Нова Зеландия и Университета Канбера в австралийската столица съветват: „Преди да посегнете към антидепресанти като „Прозак“ – запишете се на уроци по танго.“

Тангото е страстен и темпераментен танц. Той предполага близък физически контакт с партньор, синхронизация на движенията, импровизация и интимност. Малко над 40 пациенти избрали да се подложат на този новаторски метод за лечение на симптомите на стрес и депресия.

Половината от участниците в експеримента са провели терапия с уроци по танго. Те са взели по 8 урока по аржентинско танго, всеки от които е бил с времетраене от 90 минути. Участниците в групата „по танци“, чиято възраст варирала от 17 до 73 години, съобщили на изследователите, че след заниманията се чувстват значително по-добре. Симптомите на безсъние, които мъчели много от пациентите, отшумели. Подобрило се и общото усещане за житейско задоволство.

Танго

Състоянието на участниците в контролната група, която не е взела участие в танго-заниманията, останало непроменено или дори леко се влошило.

Един месец след провеждане на терапията участниците в експеримента са били поканени отново да опишат състоянието си. Данните от повторните анкети разкрили, че въпреки едномесечната пауза в танго-заниманията, пациентите продължавали да усещат положителните резултати от терапията. Това показало по безспорен начин, че ефектът от терапията е дълготраен и не отшумява веднага след прекратяване на заниманията.

Според друго, наскоро публикувано в Британския журнал за зрителни увреждания, изследване редовното практикуване на танго намалява депресията, повдига самочувствието и подобрява баланса при пациенти, страдащи от възрастово-зависима макулна дегенерация.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати