ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Камфор и неговите здравословни ползи

Камфор и неговите здравословни ползи

Камфор
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Камфорът има силен, специфичен аромат, който не може да бъде сбъркан с друг. Той е задължителна съставка на множество продукти за локално приложение. Приложим е при широк спектър от болестни състояния - от простуда до бронхит, от леко претоварване до напреднал артрит или сериозни травми.

Етеричното масло от камфор представлява бяло кристално вещество. Добива се от стълбата, корените и други части на дървото. Родината му е Азия, но е широко разпространено и в Япония, Тайван, Китай. В Шри Ланка, Канада и Калифорния пък имат специални плантации за отглеждането му.

Камфорът е високо ценен от фармацевтичните компании, както и от аромотерапията, заради своето успокояващо и тонизиращо, антисептично и имуностимулиращо действие.

Приложенията на камфора са много. Инхалациите при хрема, възпаления на синусите, депресия, умора, безсъние, нервни напрежения и др. са ползотворни, тъй като лесно и бързо се изпарява. Използва се главно в смеси за ароматерапевтични лампи или инхалатори, и по-рядко - самостоятелно.

Други от здравословните качества на камфора се използват при лечението на ушни възпаления, разтворен в минерално масло. Тази консистенция се използва и за масажи при настинки, грип, всякакви ставни проблеми и болести на дихателните пътища.

Камфорът може също да се прилага за проблеми на кожата, като обрив на устата, херпес, подути и измръзнали места. Важно е да се знае, че не се прилага върху открити или силно изгорени рани. Не се прилага за лечение на малки деца.

Камфорът и неговите специфични и полезни здравословни функции се откриват от Марко Поло през 13 век. Той обаче само въвежда масовата му употреба, като констатира, че то е ценено от изтока и главно от китайците, като лекарство, аромат и балсамираща течност.

Кремове с камфор

В Германия камфорът се използва като тоник за разстройства на кръвообращението. В САЩ обаче FDA все още е предпазлива, тъй като камфора е силно токсичен за черния дроб.

Аюрведическата медицина пък включва употреба на камфора за мускулни болки, сърдечна недостатъчност и астма.

В Мексико, сокът се използва за облекчаване на болки и родилни мъки. Сместа от камфор и зехтин е популярно лечебно средство за лечение на контузии и невралгии.

В Латинска Америка пък, разтворът на камфора във вино се използва като линимент за тумори и за лечение на респираторни проблеми. Продава се по пазарите във вид на малки, полутвърди, полупрозрачни блокчета.

Съчетава се с други етерични масла като масло от лавандула, масло от мента, етерично масло от босилек и масло от лайка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати