Млякото и захарта предизвикват акне

Мляко и курабийки

На учените им отне само половин век за да сложат край на споровете дали, това което ядем се отразява на кожата ни. Доказано е – консумацията на храни с висок гликемичен индекс и млечни продукти водят до влошаване на симптомите на акне. Ако прекалите с тези храни може даже да си докарате този неприятен кожен проблем.

Милиони тийнеджъри по цял свят, а вече и все по-нарастващ брой възрастни, са засегнати от това кожно заболяване, което предизвиква появяването на множество гнойни пъпки в областта на лицето, гръдния кош и гърба. Но как спирането на млякото може да повлияе върху акнето?

Вреди от млякото

Акнето се получава когато порите на лицето се запушат от мъртви клетки и произвеждания в тях секрет (себум) не може да се отдели свободно и в резултат на това се възпали. Смята се, че количеството отделян себум се влияе от хормоналните промени в организма. Белезите, причинени от тежки форми на акне са една от основните причини за ниско самочувствие и дори депресия.

Дълго време експертите по хранене изказваха противоположни мнения за връзката между шоколад и акнето. Едва на скоро тя беше напълно изяснена. Консумацията на шоколад сама по себе си не предизвиква акне. Но е доказано, че консумацията на храни с висок гликемичен индекс предизвиква промени в нивата на хормоните в организма. Това води до изменения в нивото на себум, които клетките на кожата произвеждат.

Акне

Въглехидратите имат гликемичен индекс, който показва с каква скорост те се разграждат от организма. Въглехидратите с висок гликемичен индекс се „изгарят“ много бързо от организма и скоро след консумцията им хората отново изпитват глад. Такива въглехидрати са захарта, сладки, торти и дори картофи.

Изследване, проведено през 2007 г. върху австралийски тийнеджъри показва, че подрастващите, които са били на строга диета и са приемали въглехидрати само с нисък гликемичен индекс, са докладвали за значително подобрение на симптомите на акне.

Изследване на учени от Харвард, проведено през 2007 година, доказва директната връзка между консумацията на мляко и досадните пъпки. Според експертите причина за това са съдържащите се в млякото хормони, които оказват влияние върху нашите собствени хормони. Изненадващо, хората, които консумират обезмаслено мляко и млечни продукти са двойно по застрашени от кожни проблеми.

Рейтинг

4
Общо 6 гласували
5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари