ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Народна медицина с кимион

Народна медицина с кимион

Народна медицина с кимион

Не е тайна за никого, че подправките не се използват само в кулинарията. Много голяма част от тях могат да ни помогнат при различни проблеми, свързани със здравето. Освен това подправките и билките се използват и за разкрасяване – на кожа или на коса. Изключение от тези неща не прави и кимионът.

Доста особена подправка, имайки предвид аромата й, но е задължителна към ястия с кайма, както и към други гозби. Но тъй като за кимиона доста се е казало и изписало, относно кулинарните му функции, сега ще разгледаме какво е приложението му в народната медицина и за какво може да ни помогне.

Кимион се използва при проблеми с бъбреците, черен дроб, червата, стомах, а отварата от кимиона ще ви помогне и ако страдате от запек. Ето няколко рецепти за отвари, към които можете да се обърнете, ако страдате от някое от изброените:

Народна медицина с кимион

Отвара от кимион

Нужни са ви: ½ л вода, 1 ч. л кимион

Начин на приготвяне: Слагате водата да заври и когато кипне, добавяте стритата подправка. После варите 2 минути и отдръпвате от котлона. Оставяте отварата да престои два часа, след което прецеждате и трябва да я изпиете за един ден. Най-добре да я разделите на 5 части, които да си разпределите за цял ден.

Израелски учени изследват кимиона, защото се смята, че той може да помогне при ракови заболявания благодарение на два фитохимикала, които съдържа в себе си. Освен това етеричното масло от кимион може да ви помогне при борбата с алергии и за укрепване на имунната система. Действа противовъзпалително на дихателните пътища и може да помогне дори на кърмачките. Веществата, които се съдържат в него, могат да увеличат кърмата.

На всеки се е случвало да се разболее и след това със седмици да страда от мъчителна кашлица. Опитвате се да я прогоните с всякакви медикаменти, но тя упорито прави ежедневието ви кошмарно. Кимионът може да ви помогне доста успешно. Ако страдате от белодробно заболяване, сдъвквате кимион на семена – не повече от 6 семенца и след две минути дъвчене, трябва да ги изплюете. Това се прави само един път на ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати