ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Последици от изтъняването на зъбния емайл

Последици от изтъняването на зъбния емайл

Изтъняване на емайла

Емайлът за зъбите е като черупката за яйцето, предпазва по-уязвимата част от цялото.

За разлика от черупката обаче, емайлът е доста по-твърд, той е най-твърдата част в човешкото тяло.

Може да изглежда бял, но всъщност е полупрозрачен. Белия цвят е от слоя под емайла – дентина. Емайлът потъмнява през времето, вследствие на храните и напитките, които приемаме. Например чай, кафе и вино. Цигарите също променят цвета му.

Въпреки че е много здрав, той може да бъде изтънен вследствие на някои киселини от храни и бактерии. Те могат да причинят ерозия, да образуват кухини, да го напукат и нацепят. Щетите върху него остават постоянни, той не се възстановява, както костите.

Миене на зъби

Какво се случва, когато се изтъни и повреди зъбният емайл?

Изложената част под него става уязвима към гниене. Зъбите с нарушен емайл стават чувствителни към резки температури, и приемането на много студени или топли напитки и храни предизвиква болка.

Износването на емайла се причинява от често тракане и скърцане със зъби, много хора го правят несъзнателно, докато спят. Повърхността на емайла може да се износи и изтъни от силно миене на зъбите и дъвчене на твърди предмети.

Ако се приемат много лекарства, алкохол и храни, които съдържат голямо количество киселина, която атакува емайла, може да се стигне до корозия.

При нарушен емайл бактериите по-лесно причинят кариес и възпаление на венците. Когато кариесите станат големи, има вероятност да засегнат малките нервни влакна и да предизвикат инфекция или сериозно възпаление.

Зъбен емайл

Ако не се излекуват на време, може да настъпи гниене, което да засегне костта и да причини нейното изтъняване. Това се случва много рядко, но е напълно възможно да се развие бактерия, която да разяде костта, така че тя да намалее драстично.

Лечението впоследствие изисква хирургическа намеса, чрез поставяне на костна маса на мястото на изгубената.

За да предотвратите изтъняването на зъбния емайл трябва да:

- Миете зъбите си редовно;

- Ограничите газираните напитки и сладките храни;

- Използвате сламка, докато пиете, за да ограничите директния контакт със зъбите;

- Пийте повече вода;

- Дъвчете дъвка без захар;

- Посещавайте зъболекаря си на всеки шест месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати