Кокосова захар в помощ на диабетиците

Кокосова захар

Кокосовата захар е заместител на захарта, който от известно време набира популярност на пазара. Тя е направена от сока, който се извлича от кокосовата палма. Вкусът на чистата кокосова палмова захар е подобен на вкуса на кафявата захар.

При готвене тя е с много ниска температура на топене и изключително висока температура на изгаряне, така че може да се използва в печените продукти на мястото на обикновената бяла захар.

Според изследванията кокосовата захар може да бъде похвалена за своя нисък гликемичен индекс. Много експерти твърдят, че тя е по-добрият избор за хората с диабет в сравнение с обикновената бяла захар. Гликемичният индекс (ГИ) е мярка за това как храната повишава кръвната захар.

Казаното по-горе е добре за хората с диабет, които могат да използват кокосовата захар като подсладител, но те не трябва да я третират по различен начин в сравнение с обикновенната захар.

Тя осигурява точно толкова калории и въглехидрати, колкото бялата захар: около 15 калории и 4 грама въглехидрати на чаена лъжичка. Така че все още трябва да внимавате при планирането на храненето.

Диабет

Също така обърнете внимание, че някои от видовете кокосова захар на пазара може да е смес с тръстикова захар или други съставки. Важно е да не пропускате да проверявате етикетите за хранителната стойност и да четете внимателно списъка на съставките на тези продукти.

Използването на кокосовата захар за подслаждане на храни може да намали шансовете ви за получаване на захарен диабет или диабет тип 2. Храните с висок гликемичен индекс увеличават нивата на кръвната захар повече от храните с нисък гликемичен индекс, каквато е и кокосовата захар.

Поемането на глюкоза, както и яденето на храна с висок гликемичен индекс оказват влияние на панкреаса, в резултат на което се повишава нивото на инсулин. С течение на времето функционирането на панкреаса може да се наруши и това да доведе до захарен диабет.

Кокос

Гликемичният индекс на кокосовата захар е около 35, което се счита за много ниско. Храните с нисък гликемичен индекс може да помогнат за балансиране и контрол на здравословното състояние на човек като диабет, висок холестерол и затлъстяване.

Храненето с храни с нисък гликемичен индекс може да ви предпази от сърдечно-съдови заболявания и хипогликемия, което е условието, каращо тялото ви да свръхпроизвежда инсулин, оставяйки ви да се чувствате слаби, уморени, раздразнителни и винаги гладни.

В действителност проучване показва, че спазването на диета, включваща храни с нисък гликемичен индекс намалява риска от хронични заболявания като диабет тип 2, заболявания на жлъчния мехур, коронарни заболявания на сърдечносъдовата система и рак на гърдата.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати