Здравословни вреди от застоялия начин на живот

Застоял начин на живот
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Липсата на физическа активност е негативна глобална тенденция при модерния човек. Положението е толкова тежко, че неблагоприятните ефекти върху здравето са сравними с тези на пушенето или затлъстяването. Нещо повече, изследователите са на мнение, че проблемът със застоялия начин на живот е толкова страшен, че трябва да се смята за пандемия.

Учените са открили, че липсата на физическа активност е отговорна за 5.3 милиона от 57 милиона смъртни случаи в целия свят през 2008 г. и е предизвикала около един на всеки 10 смъртни случаи в световен мащаб, което е съпоставимо с последиците от тютюнопушенето.

За първи път се анализира и количествената оценка на общото въздействие на липсата на физическа активност на някои от най-известните болести в света.

Фаст фууд

Липсата на физическа активност и то най-малко 150 минута на седмица ходене в продължение на 30 минути през ден, допринася средно от 6% до 10% за появата на редица заболявания, включително диабет тип 2, рак на гърдата, рак на дебелото черво и коронарна болест на сърцето.

Оказва се, че рискът за здравето от тоталното бездействие всъщност е по-голям от риска за здравето от наднормено тегло.

Съвременните удобства, включително коли, телефони и компютри, са допринесли за намаляване на физическата активност през последните десетилетия. Социалната изолация също е допринесла за преминаването към неактивно общество и все по-заседнал начин на живот.

Нездравословно хранене

Липсата на физическа активност е една от трите водещи причини за преждевременна смърт сред тютюна и неправилното хранене.

Липсата на физическа активност увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, инсулт, високо кръвно налягане, някои видове рак, диабет тип 2 и остеопороза.

Редовната физическа активност помага за контролиране на теглото и може да помогне за облекчаване на стрес. Физическата активност е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да поддържате ставите си здрави. Редовните упражнения помагат на мускулите около ставите да останат силни и да работят така, както трябва.

Дори и хората, които вече имат артрит, могат да се възползват от редовна физическа активност, която ще им помогне за намаляване на уврежданията и за това да работят ставите им добре.

Биохимичните реакции в организма на хората, които ограничават движенията си до минимум, са много по-бавни в сравнение с тези, който са физически активни. Оказва се също, че най-голямата разлика между слабите хора и хората с наднормено тегло идва от това не колко ядат, а колко се упражняват.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати