ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Причини за непрекъснат глад

Причини за непрекъснат глад

Глад
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Прекомерният или постоянен глад е състояние, известно като хиперфагия или полифагия. Когато възрастният е винаги гладен или има увеличени изисквания към количеството си храна, това може да е признак на безпокойство.

Това е особено вярно, ако увеличаването на апетита е свързано с промяната на хранителния режим и диетата или нивото на активност. Прекомерният глад може да е признак и на проблеми, като диабет, хранителни разстройства или хормонален дисбаланс.

Децата и тийнейджърите могат да имат повишени нива на апетита преди и по време на растежа си. Това е нормално, тъй като тялото изпраща сигнали за глад, за да гарантира, че ще има достатъчно запаси, по време на процеса на израстване. Повишените нива на дейност също могат да причинят пристъпи на остър глад, тъй като тялото се опитва да навакса загубената енергия.

Огладняване

Хормонален дисбаланс

Хормоните играят важна роля в ежедневното функциониране на тялото. Колебания или аномалии в хормоните на щитовидната жлеза или хормона на адреналин могат да предизвикат чувство на глад. При жените хормоналните колебания са често срещани по време на бременност, което може да ги накара да са гладни през целият период. По време на бременността хранителните нужди се увеличават, а това причинява прекомерен и постоянен глад. Жените, които имат предменструален синдром (ПМС), също могат да чувстват изострено желание за храна.

Глад при бременни

Диабет

Диабетът е състояние, при което тялото не е в състояние да произвежда достатъчно инсулин или да използва ефективно произведения такъв. Клетките в тялото изискват глюкоза, за да функционират нормално. Инсулинът е от съществено значение за превръщането на захарта в глюкоза. Диабетиците имат дефицит на инсулин, поради което клетките са лишени от глюкоза. В резултат на това, мозъкът получава сигнал, че тялото се нуждае от храна, което се тълкува като глад.

Преяждане

Нарушения в храненето

Състояния, като склонност към преяждане и булимия, се характеризират с преяждане и силен глад. Хората, които страдат от тези състояния, се опитват да използват храната, която да запълни емоционалните им нужди. Хората, склонни да преяждат, обикновено го правят, за да се утешат в трудни ситуации. Те често страдат от чувство на вина и срам, но не са в състояние да се контролират, когато се хранят. Булимията е заболяване, при което човекът не яде дълго време, след което на едно хранене изяжда огромни количества храна. След това, поради страх от напълняване и срам, лицето се отдава на прочистване чрез повръщане, консумация на лаксативи (очистителни средства) или с прекомерна диета.

Синдром на Прадер-Уили (PWS)

Синдром на Прадер-Уили е рядко генетично заболяване. Постоянният глад е един от основните му симптоми. Гладът е винаги налице, защото частта на мозъка, която контролира чувството за ситост, е нарушена. PWS се характеризира и с други симптоми, като мускулна слабост, нисък ръст, интелектуални затруднения и лоши двигателни умения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати