ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво са кортикостероидите?

Какво са кортикостероидите?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k473
Кортикостероиди
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Кортикостероидите представляват аналог на глюкокортикоидите – вид хормони, произвеждани от надбъбречната кора. Тези медикаменти имат противовъзпалително, антиалергично и имуносупресивно действие, поради което са широко разпространени в медицината.

Освен положителните си черти, както е с много лекарства, приемът на кортикостероиди е свързана и с редица усложнения. За да бъдат преодолeни, са създадени не малко препарати с различен полуживот и начин на приложение.

Прием на

Кортизола е основният глюкокортикоид. Синтетичните кортикостероиди се различават от него, тъй като в него има допълнителни връзки и химични групи. Освен това, различните препарати се различават и по продължителността на биологичното им действие.

Кортикостероидите се прилагат най-често с имуносупресивна или противовъзпалителна цел. Механизмът им на действие е комплексен. Например, когато ограничат кръвоснабдяването на засегнатата зона, едновременно с това контролират и пролиферацията на клетките, участващи в имунния отговор, както и сигнализацията между тях, чрез биологично активни вещества.

Те потискат фибробластната активност и синтезата на колаген, овладявайки фибротичните изменения след активната фаза на възпалението. С прости думи, те са изключително полезни при борбата с остри възпалителни процеси, остри алергични реакции, както и състояния на шок. Добри са и при провеждане на терапия на автоимунни заболявания на очите, кожата и др.

Глюкокортикоиди

Системната употреба на кортикостероиди води до редица нежелани реакции. Тя смущава метаболизма и води до натрупване на мастна тъкан в областта на корема и около вътрешните органи, лицето и надключичната област и редуцирането и по крайниците.

Освен това, този синтетичен хормонален заместител повишава кръвната захар и води до диабетогенен ефект. Може да доведе и до миопатия с прогресивна мускулна слабост и остеопороза поради загубата на колагеносинтезата.

Друг ключов момент е задържането на натрий и вода. Кръвното налягане се повишава, наблюдават се и нервно-психични отклонения, зачервяване на лицето, виолетови стрии, пигментационни смущения, усложнения от страна на очите или стомашно-чревния тракт и др.

Когато се пристъпи към лечение с кортикостроиди се изисква преценка на състоянието, ползата и рисковете от лечението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest