Възпалена лигавица на стомаха

Гастрит

Гастрит е състояние, при което лигавицата на стомаха е възпалена. Стомашната лигавица съдържа специални клетки, които произвеждат киселина и ензими, които помагат за разграждането на храната и за храносмилането ѝ. Тази слуз предпазва лигавицата на стомаха от киселина. Когато лигавицата на стомаха е възпалена, той произвежда по-малко киселина, ензими и слуз.

Гастритът може да бъде остър или хроничен. Внезапно, тежко възпаление на лигавицата на стомаха се нарича остър гастрит. Възпаление, което продължава дълго време, се нарича хроничен гастрит. Ако хроничният гастрит не се лекува, той може да продължи с години и дори за цял живот.

Ерозивният гастрит е вид гастрит, който често не води до значително възпаление, но може да нарани лигавицата на стомаха. Ерозивен гастрит може да предизвика кървене, ерозии или язви. Ерозивен гастрит може да бъде остър или хроничен.

Терминът гастрит се отнася конкретно до ненормално възпаление на лигавицата на стомаха. Хората, които имат гастрит, могат да изпитват болка или дискомфорт в горната част на корема, но много хора с гастрит нямат никакви симптоми. Терминът гастрит понякога погрешно се използва, за да опише някакви симптоми на болка или дискомфорт в горната част на корема. Много заболявания и разстройства могат да причинят тези симптоми.

Стомах

Повредената или наранената лигавицата на стомаха причиняват възпаление и болка. Възпалената лигавицата на стомаха се отразява на броя на жлезистите клетки и размера на стомашните жлези. Ако лигавицата стане силно повредена или наранена, стомашните жлезисти клетки могат напълно да изчезнат или може да се намали размерът на стомашните жлези. Това състояние е често срещано явление при възрастните хора.

Човек може да изпита остро (внезапно) възпаление на стомаха или хронично (трайно за години и дори за цял живот) възпаление. Киселини като солна киселина и храносмилателни ензими се намират в стомаха. Лигавицата предпазва подлежащите ѝ тъкани от увреждане от алкални и киселинни вещества в стомаха. Когато се дразни лигавицата на стомаха или когато се зарази, ерозията и стомашните киселини действат на защитното покритие на стомаха и причиняват болка.

Възпаленият стомах е често срещано заболяване, което може лесно да бъде излекувано. Някои промени в начина на живот могат да спомогне за намаляване на симптомите на възпален стомах. Ако лицето не подобри неговия начин на живот, хроничният атрофичен гастрит в крайна сметка може да доведе до усложнения, като язва на стомаха или дори рак на стомаха.

Повръщане

Възпалението на лигавицата на стомаха води до намаляване на производството на киселина, ензими и слуз. Способността на стомаха да произвежда храносмилателни сокове може да бъде сериозно засегната или напълно изгубена, ако не се вземат подходящи предпазни мерки.

Причини за възпаление на стомаха:

• Вирусна инфекция

• Прекомерно пушене

Алкохол

• Травматични увреждания

• Критични болести

• Тежки изгаряния

• Прекомерната консумация на кокаин

• Голяма операция

• Лошото хранене, което води до излишни киселини в стомаха

• Бактериална инфекция като Хеликобактер пилори инфекция

Инфекции, причинени от вируси, паразити, гъбички и бактерии

• Храносмилателни заболявания и разстройства, например, болест на Крон и злокачествена анемия

• Прекалено много стрес

• Продължителната употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен, адвил, аспирин или други болкоуспокояващи

• Прекомерната консумация на кортизон, стероиден хормон, използван най-често за лечение на възпаление на сухожилията и ставите.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати