ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Първи признаци на остеопороза

Първи признаци на остеопороза

Остеопороза

Остеопорозата представлява намаляване на костното вещество поне с една четвърт. При остеопороза изчезват цели участъци от костна тъкан, което нарушава целостта на костите и води до счупвания при съвсем леки натоварвания.

Костите се обновяват няколко пъти през живота. Но ако съществуващата костна тъкан намалява по-бързо, отколкото нараства новата, намалява общата скелетна маса. Това води до остеопороза.

Намаляването на костната маса не е свързано с болка и то може да продължава без симптоми в продължение на десетки години – това е коварната остеопороза.

Костна тъкан

Много често остеопорозата се проявява с нетипични симптоми като болки в гърба. Често внезапните счупвания са голяма изненада за хората, които не са подозирали, че имат остеопороза.

Един от най-често срещаните симптоми за остеопороза е появата на остра болка, която се усеща едновременно в гръдния кош и в краката, или пък в корема и краката. Това е свързано най-често със свиването на тъканта на прешлените.

Всеки човек, който има такива симптоми, трябва да се прегледа за остеопороза. Най-сериозни са счупванията, при които е засегнато бедрото.

Остеопорозата засяга и жени, и мъже. Остеопорозата трябва да бъде диагностицирана, преди да се стигне до счупвания, които могат да променят изцяло живота на човек.

Въпреки че остеопорозата е известна като мълчалива болест – тоест без симптоми, тя все пак проявява своите признаци. Трябва само внимателно да се вслушвате в сигналите на организма си.

Симптоми при остеопороза

Болки в гърдите или в кръста могат да възникнат при изправено положение на тялото – тогава гръбнакът, който е изгубил част от тъканта си, се огъва от тежестта на тялото. Тази болка изчезва веднага, щом човек седне или легне, тъй като по този начин разтоварва гръбнака.

Ако постоянно усещате болка в гърба и това дори ви пречи да вършите обичайните ви дейности, добре е да посетите специалист.

Някои хора бъркат остеопорозата с остеохондроза, но при остеохондроза болката се усилва в легнало или седнало положение.

Друг симптом на остеопорозата са изтръпванията на краката, цепенето на ноктите на слоеве, пародонтоза, силната умора, ранното побеляване на косата, честото сърцебиене.

Остеопорозата е наследственно заболяване. Ако някой в семейството ви е страдал от тази болест, вие също сте изложени на риск.

Засегнати от болестта са повече жените, отколкото мъжете. Възрастовата граница над 60 години усилва риска от остеопороза, както и ранната менопауза и дългото обездвижване.

Пушенето и прекаляването с алкохол също се отразяват зле на костите. Липсата на витамин D води до намаляване на костната тъкан.

Рейтинг

5 2
4 5
3 6
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
силвена
силвена
08.03.2015 14:50
Д-р Илия Биволарски за остеопорозата: остеопороза/
18
0