Вредата от алкохола и цигарите

Вреди от алкохола

Проблемът при алкохола и цигарите основно е в това, че привличат изключително много подрастващи. Макар на цигарените кутии да има надписи, които ни казват колко е вредно тютюнопушенето, все пак това не спира пушача.

Страшните болести, които се появяват вследствие употребата и на двата продукта, дори не успяват да откажат хората от употребата им. Друг е въпросът защо пушачите продължават да пушат, например, дали е въпрос на нужда, на навик или просто на мода?

Алкохолът от своя страна много методично ни приковава в своите прегръдки и след известен период дори не осъзнаваме, че сме се пристрастили. Всъщност, макар и бавно и алкохолът, и цигарите много успешно унищожават всички съпротивителни сили на организма и ако някой мисли, че ни дават нещо, определено се заблуждава.

Вреди от цигарите

Единствената разлика между двата вредни навика е, че при алкохола 50 до 80 г концентрат на ден (или 1 – 2 бири) не се смятат за вредни. Стига, обаче, човешкият организъм да е в състояние да преработи и разгради алкохола до следващия ден, което не е валидно за всеки от нас.

Вредата от тютюнопушенето е огромна - заболяванията, които могат да ни донесат цигарите, са огромен брой - заболяване на дихателната система, на сърдечно-съдовата, половата и храносмилателната системи, отделителната система. Няма орган в организма, няма система, на които цигарите да не пречат и то много – особено на бременни жени, както и на онези, които искат да забременеят.

Цигари

Цигарите вредят на нервната система – увреждат паметта, причиняват инсулти, инфаркт, хипертония, атеросклероза. Не можем да не споменем и една от най-пагубните болести в съвременния свят - ракът.

Почти няма семейство, което да не е загубило близък човек заради коварната болест. Тютюнопушенето може да ви причини рак на - устата, гърлото, белите дробове, маточната шийка, панкреаса, стомаха, червата.

Освен това цигарите правят кожата неприятна и болнава, състаряват я, появяват се бръчки, при страстните пушачи дори става жълтеникава на цвят. Очите не изглеждат бистри. За миризмата, която съпътства страстните пушачи, е излишно да се говори.

Пияници

Не е ли нелепо сами да тровим себе си и хората около нас? Защото т.нар. пасивен пушач вдишва не само част от първичната струя на пушача, а и вторичните, за които се смята, че са много по-опасни и вредни.

Алкохолът също е доказано вреден. Да започнем от там колко много пътни инциденти с фатален край се случват заради пияни шофьори, които са си позволили да карат в абсолютно нетрезво състояние. Хора, загубили границата на това да пият по едно и да пият безпаметно.

Отказване на цигари

Много са историите за баби и дядовци, които живеят на високо в планината, пият ракия сутрин и вечер за отскок, минали са 90-годишна възраст и се чувстват пълноценно. Да, добре, но нека да опитаме с нашия забързан живот, в нашето напрегнатото ежедневие и стресовите ситуации да живеем по този начин – няма как да издържим 90 години.

Алкохолът вреди на черния дроб, панкреаса, на сърдечно-съдовата система, появяват се проблеми с кръвното налягане, с паметта, с концентрацията и зрението и др. Употребата му прави хората агресивни, намалява възможностите им за ясна мисъл, прави ги нетрудоспособни и накрая – прави ги зависими.

Изключително вредни навици са и пиенето, и тютюнопушенето. Разликата между двете зависимости е, че при първата отговаряш за себе си, но при втората вредиш и на останалите.

Само че, от друга страна, при употребата на алкохол също е възможно да навредиш на някого без да го осъзнаваш, без да помислиш трезво. Нека не обричаме живота си на тези вещества и не си позволяваме да причиняваме страдание и на хората около себе си.

Виж повече

Рейтинг

5 6
4 7
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
todor
todor
10.10.2014 14:53
Всички пушачи и не пушачи да си прочетат това.
9
0