Любителите на чай са заплашени от флуороза

Пакетчета чай

Разковничето на здравето и дълголетието е в умереността. Човек не бива да се лишава от нищо, но и не бива да прекалява. Това е научила по трудния начин 47-годишна жителка на щата Мичиган, след като е била диагностицирана с флуороза на скелета – изключително рядко заболяване на костите, получен в следствие на прекомерен прием на флуорид.

Жената била заклета любителка на чая. Всеки ден тя консумирала по една огромна кана от любимата си напитка, която била направена от поне 100 запарени пакетчета чай. Американската домакиня дълго време изпитвала болки в крайниците, както и болезнени схващания на кръста и високо в раменете. Потърсила лекарска помощ едва когато й се наложила да извади всичките си зъби, до последния, защото просто станали твърде крехки и се чупели.

Чай

Направените в болницата „Хенри Форд“, Детройт, рентгенови изследвания на пациентката показали области с абнормална плътност на костите в някои от гръбначните прешлени, както и калцирани сухожилия на ръцете. Първоначалните съмнения на лекарите, за рак на костите, били опровергани от допълнителните изследвания, които показали повишено съдържание на флуорид в организма.

Приемът на флуорид само чрез вода, обогатена с този минерал, не е единствения начин за постъпването му в човешкия организъм. Флуорид може да бъде приет чрез вдишване на прах или дим, съдържащи флуорид, или дори при повишена консумация на чай, което прави флуорозата заболяване, характерно за страни като Индия и Китай.

Китайски чай

Ортопедът, д-р Судхакер Рао, пръв се усъмнил в диагнозата рак на костите, тъй като разпознал характерните изменения в костите, които често срещал при практиката си в родната Индия.

Жителката на Мичиган не е единствената с това заболяване в САЩ. Общото при всички пациенти диагностицирани с това заболяване и че всички са били страстни любители на чая. Според изчисленията на лекарите и признанията на пациентката, дневно тя е приемала 20 мг. флуорид на ден, което превишава неколкократно максималната дневна доза.

Флуороза

Флуоридът в малки количества е полезен за зъбите. Той изгражда зъбния емайл и предпазва от образуването на кариеси. Поради тази причина в много държави по света се добавя към питейната вода, като профилактика срещу кариеси.

Препоръчителната дневна доза е до 4 мг. флуорид на литър.

В повечето случаи, повишеното количество флуорид се изчиства от бъбреците в течение на времето. При превишаване на препоръчителните дневни дози от този минерал за по-продължителен период от време, той може да започне да се натрупва в костите и да доведе до развитие на скелетна флуороза.

При това заболяване костите на скелета стават крехки и чупливи. В по-напредналите случаи болните изпитват силни болки в ставите си. По съвет на медиците 47-годишната жителка на щата Мичиган, е намалила драстично приема на чай.

Това веднага е довело до подобряване на състоянието й и намаляване на болките в ставите. Лекарите изразяват надеждата, че с течение на времето флуоридът ще се разнесе и излъчи напълно от организма на пациентката и костите й ще се възстановят.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ted
ted
04.04.2013 14:14
Да и аз така мисля от водата е какви са тия глупости,намалила била приема на чай.....Трябва да намали приема на вода с флуорид а не на чай .....тц тц тц
1
0
явертъ
явертъ
04.04.2013 13:42
флуорозата е от ВОДАТА! а не от чая! защото водата в много държави я флуорират! Много подвеждаща статия!
1
0