Вредите от дългото телефониране по мобилен телефон

Говорене по телефона

Изследвания по въпроса колко вредни са мобилните устройства се правят постоянно по цял свят. Непрекъснато се появяват нови и нови проблеми, за които учените обясняват, че причинители са вибрациите на мобилният телефон, както и излъчването на микровълни.

Дори се провеждаха различни експерименти, един от които включваше два мобилни телефона и сурово яйце между тях. След два часа стана ясно, че яйцето е полу рохко. Подобен експеримент беше направен по-рано и в Русия – резултатите и там бяха същите, но времето, за което яйцето се опече беше по-кратко.

Мобилни устройства

Според изследване на шведски учени, ако дете на възраст между 8 и 12 години използва мобилно устройство, докато навърши 21 години шансът да се разболее от рак на мозъка или на очите, нараства 5 пъти. Съветът е деца под 18 години изобщо да не използват мобилни устройства, което в днешно време си е чисто непосилно. Всъщност рискът от рак на мозъка е напълно реален и то не само при децата, но се смята, че те са най-уязвими.

Световната здравна организация пък ни напомня, че прекаленото използване на телефон може да ни причини алцхаймер, епилептични припадъци. Различни вреди се приписват на мобилните телефони – съществува и изследване, според което, ако телефонът се държи в близост до репродуктивните органи на мъжа, сперматозоидите се увреждат – тяхната активност намалява.

Телефони

Според френски изследвания телефоните ни правят по-агресивни. Професор Леви Шахтер от Технион в Израел обяснява, че постоянното облъчване с микровълните от мобилните телефони се натрупва в меките тъкани на главата, вследствие на което се повишава температурата им.

Това може да провокира катаракта на окото. Но дори да няма топлинен ефект и да не говорим по телефона, излъчването на вибрация продължава, след като апаратът е включен. Тоест телефоните са вредни, дори когато не говорим по тях.

Вреди от телефоните

Твърди се, че лъчите и високочестотните вибрации от телефона вредят на фетуса, затова е препоръчително бременни жени да използват мобилен телефон по-рядко. Според последни проучвания една от най-честите причини за увисване на кожата, както и появата на бръчки е говоренето по мобилен телефон. Освен това постоянната му употреба причинява болки гърба и шията.

Най-вредният момент при използването на телефоните е при набирането, зареждане на устройството и при нисък обхват. Съветът на специалистите е да набираме и да не държим телефона до ухото си, докато отсреща не ни вдигнат. Освен това при нисък обхват и когато телефонът се зарежда, също изобщо не е препоръчително да говорим.

Безопасна активност на мобилния телефон – от 30 секунди до 2 минути. Ако ви се наложи да водите и друг разговор, съветът на специалистите е да го направите поне след 40 минути. Освен това е препоръчително вечер да бъде на поне 80 см разстояние от вас, а не до главата ви или на нощното шкафче. За да намалите вредите на мобилния апарат използвайте хендсфри.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Криси Стоянова
Криси Стоянова
04.12.2014 09:37
Добре.... Но ако включим телефона на високо говорител пак ли ще облъчва?????
0
2