ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение на булимия

Лечение на булимия

Булимия Стомах

Доста лековато се приема състояние като булимията. Нерядко хората я определят като невъзможност да контролираш себе си и всъщност не го приемат като някакъв сериозен проблем. Истината е, че булимията е изключително сложно и трудно за преодоляване здравословно състояние.

По-чувствителните хора се справят доста по-трудно със заболяването и като цяло най-трудната част от лечението на булимията е да се достигне до същността. Преди да се започне лечение е необходимо онзи, който страда, да проумее, че не е добре здравословно и има някакво хранително разстройство.

Лекуването на това състояние е индивидуално. Първо е важно да се види какво е състоянието на конкретния човек и след това да се реши какво трябва да се направи, и каква система да се предприеме, за да се излекува. Ако липсва задълбочена и компетентна преценка на специалист, лечението, каквото и да е то, ще трае само известно време и няма да бъде цялостно. С други думи ефектът ще бъде временен.

Булимия

Булимията представлява хранително разстройство, в което страдащите обикновено преяждат с някаква любима храна, а след това се чувстват виновни и се притесняват, че това ще увеличи теглото им. Така нареченото емоционално хранене е предизвикано от някаква емоция – тя може да бъде положителна или отрицателна.

При първия случай голямото количество храна се приема като награда, във втория - за утеха. Следват чувството на вина и страхът от качване на килограми, което води след себе си приемане на медикаменти за отслабване, изтощителни тренировки, повръщане.

Обикновено лечението е комплексно – целта е не само да се излекува психическото състояние булимия, а и усложненията, които води тя след себе си – язва на стомаха, колит, хипотония, колит, метеоризъм, световъртеж, мускулна слабост, лесна умора и др.

Една от целите при лекуването на булимия е нормализирането на серотониновите нива. Това става с помощта на ароматерапия, медитация, акупунктура, билколечение, хомеопатия. Най-често от билките се използват пасифлора инкомпакта и жълт кантарион, които влияят на нервната система, както и на гаденето. За борбата със стреса и липсата на физическа сила се използва индийският жен-шен.

Лечение на Булимия

За черния дроб се препоръчва корен от глухарче, а семената от канела и копър помагат за потискане на постоянния глад. Освен това при лечението на булимията е важно да се възстановят и минералните вещества – те помагат за правилното функциониране на организма. Най-важен от веществата е цинкът, като най-подходящата форма за неговото приемане е течната. Освен това се приемат и калций и магнезий.

Китайският метод акупунктура балансира количеството на хормона лептин. Според проведено германско изследване хора, страдащи от хранително разстройство, имат ниски нива на лептин. С помощта на акупунктурата нормалните му нива могат да бъдат възстановени. Благодарение на този китайски метод се изчистват и депресията и тревожността.

Медитацията от своя страна може да помогне като намали тревожността и по този начин се достигне до контрол над емоционалното хранене, което е характерно за булимиците. Съществуват и хомеопатични лекарства, които лекуват булимията.

Целта на методите на лечение, които се предприемат, e да възвърнат вътрешното равновесие в болния и той да може да постигне контрол върху поведението си. Лечението е комплексно – лекува се и физиката, и психиката на страдащия от хранителното разстройство.

Важно е болните от булимия да не се затварят в себе си, когато усетят отново тревога и силно желание за храна. Хубаво е да се занимават с нещо, което ги удовлетворява и ги кара да се чувстват добре и пълноценни.

Има най-общо три етапа, които трябва да бъдат преодолени, за да се каже, че човек, болен от булимия, е излекуван. Първо трябва да се спре порочният кръг на преяждане, следва да се спрат и мислите за идеалното тегло, идеалната форма и може би най-сложният от трите етапа – да се преодолее емоционалният дисбаланс.

Подобно хранително разстройство се лекува продължително време и с помощта на специалисти, но излекуването на състоянието е напълно възможно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати