ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Най-страшните хранителни разстройства

Най-страшните хранителни разстройства

Хранителни разстройства

Хранителните разстройства обикновено се получават в юношеската възраст. Подрастващите и особено момиченцата си създават грешна представа за това как трябва да изглеждат и по скоро за това как да постигнат мечтаната от всички идеална форма. За да бъдат преодолени хранителни разстройства задължително трябва да бъде потърсена лекарска помощ – това е единственият начин да решите проблема.

Независимо колко силна е волята на страдащия, хранителното разстройство води след себе си не само психическа промяна, а и здравословна. На подобни заболявания не бива да се гледа с лека ръка – трябва да бъдат приемани сериозно и към тях да се подхожда изключително отговорно, защото при някои от тях се достига и до фатален край. Най-опасните нарушения в храненето могат да бъдат разделени на анорексия, булимия, системно преяждане.

Всички хранителни разстройства се характеризират с една обща черта и тя е неправилно отношение към храната и храненето.

Анорексия

Анорексия – това състояние се среща най-често при млади и подрастващи момичета, най-опасни са годините през пубертета. Този тип заболяване се характеризира с постоянното отказване от храна – една постоянна диета, която обикновено изключва всякаква храна и едновременно с това постоянно физическо натоварване. Целта на страдащите от анорексия е да постигнат идеалната форма, която обаче е утопия, тъй като момичетата страдащи от анорексия никога не харесват начина, по който изглеждат. Винаги поглеждайки се в огледалото смятат, че са дебели.

Булимия

Булимия – основните симптоми при булимията са системно преяждане и след това желание за връщане на храната, породено от чувство на вина. Наблюдава се и честа употреба на слабителни средства. Макар, че при булимията теглото на болния би могло да е в норма, постоянното повръщане на храната разстройва всички системи в организма. Болните имат силни спазми в корема, зъбите се увреждат, гърлото е раздразнено и болезнено, усещат и постоянна липса на енергия и изтощение.

Преяждане

Системно преяждане, нарича се още хиперфагия – този проблем обикновено се наблюдава при хора с наднормено тегло. За него няма характерна възраст. Те имат постоянно желание да се хранят, дори и да не изпитват никакъв глад. Често се крият, когато се хранят, защото изпитват срам, че отново са посегнали към храната. Болният не успява да се контролира – храни се постоянно, обикновено яде много бързо, но не успява да се засити.

Най-честият причинител на хранителни разстройства е до болка познатият ни стрес. Хранителните разстройства могат да доведат до проблеми от физиологичен характер, до разстройства а сърдечно съдовата система, аменорея, която води след себе си и остеопороза.

Системно преяждане

И анорексията и булимията се смятат за психични разстройства и излекуването и от двете състояния изисква изключително много търпение, време, силна воля и задължително помощ от няколко вида специалисти. Без помощта на специалисти не могат да се изчистят всички проблеми, които се появяват вследствие на неправилното хранене.

Става дума не само за психичните проблеми и емоционални сривове, които трябва да бъдат превъзмогнати, а и за здравословни нарушения появили се вследствие на липсата на правилно хранене. Общото при двете състояния - булимия и анорексия, е това, че и в двата случая болните не виждат реално своето тяло, имат абсолютно изкривена представа за начина, по който изглеждат.

Според болните и от двете разстройства единствено идеалната фигура ще реши проблемите им и тя – идеалната, слаба, перфектна фигура се превръща в единствена цел в живота. Постоянното желание за спортуване до пълно изтощение също е характерно и не на последно място изолация от всякакви социални контакти. Независимо дали говорим за семейство и приятели, болните предпочитат собствената си компания.

Смъртните случаи се наблюдават при анорексия. Причината е в липсата на лечение – според проучване над 20 % от страдащите от анорексия, които не се лекуват, умират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати