ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Лицето ни е прозорец към нашето здраве

Лицето ни е прозорец към нашето здраве

Диагностика по лицето

Джийн Хейнър описва в своята книга „Лицето като огледало”, какво означават чертите по лицата ни. Тя успява да ни разкрие благодарение на науката физиогномика. Всички неща, които се случват в живота ни, оставят трайни последици за нас, но оказва се не само за съзнанието ни, а дори външно. Рядко обръщаме внимание на подобни детайли, смятаме ги за дребни и не особено интересни.

От всяка малка чертичка по лицето ни, всяка точица или бръчица по него могат да се разкрият хиляди неща включително и здравословното ни състояние в момента. Китайската медицина има интересни методи не само на проучване на заболяванията и откриването им, а и на лечението.

Акне

Китайските специалисти разделят лицето на 5 отделни зони – брада, чело, нос, лява и съответно дясна буза. Твърди се, че промяна във всяка една от тези зони означава различен здравословен проблем, който ако имате достатъчно знания, можете бързо да установите преди да се е развил.

Само скриването на проблема не е достатъчно – това, че останалите ще видят пъпката, която се е появила в някоя част от лицето, съвсем не е основания проблем.

В китайската медицина всички тези 5 части отговарят и на различни елементи

- Челото – отговаря на елемент огън

- Лявата буза – отговаря на елемент дърво

- Дясната буза – отговаря на елемент метал

- Нос – отговаря на елемент земя

- Брада – отговаря на елемент вода.

Лице

Съответните елементи, на които отговарят частите на лицето, ни разкриват и различни проблеми. Всяка част от лицето ни отговаря за различни вътрешни органи – те са нещо като огледало на състоянието на организма ни. Ето и на какво съответстват 5-те части на лицето и съответно 5-те елемента, според китайската медицина и добре познатия в областта специалист д-р Маошинг Ни:

- Пъпки или някакви зачервявания по челото най-често означават проблеми с тънки черва, сърце, както и покоя на душата и ума. Ако сте от хората, които променят емоциите си често, вероятно имате вдлъбнатина между двете вежди. Променената пигментация на челото понякога говори за проблеми със сърцето или скорошна раздяла с близък, която е оставила трайна следа в съзнанието ви.

- Промени върху лявата буза доктор Мао свързва с черен дроб и жлъчния мехур. Ако имате червенина или спукан капиляр в областта, близо до носа, вероятно в черния ви дроб има натрупани доста токсини. Ако имате жълтеникаво петно или оттенък под лявото око, това може да ви подсказва, че имате проблеми с жлъчката. Изпъкналите венички или ситните обриви по лявата буза говорят за емоционално или физическо неразположение.

Пъпки по носа

- Ако имате някакви външни белези по дясната буза, това говори за проблеми с белия дроб и дебелото черво. Червен обрив или някаква малка екзема от тази страна на лицето говорят и за настинки.

- Видимите недостатъци по носа според китайската медицина говорят за проблеми с далак, стомах и панкреас. Понякога просто дребни пъпчици и обриви или просто зачервяване, може да говори за преживян силен стрес.

- Относно брадата китайската медицина обяснява, че всякакви обриви по нея означават проблем с хормоналната, пикочната система или с бъбреците. Ако имате честа поява на пъпки по брадата, това може да говори за хормонален дисбаланс. Често подобни обриви на брадичката се появяват при проблеми - съответно при жените с менструацията и при мъжете с простатата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати