Изпражненията са показател за здравето ни

Диагностика по изпражненията
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Изпражненията, които човек отделя, са важен показател за здравето му. Наблюдението на това колко често ходите до тоалетната и какво количество екскременти отделяте, може да се използва като инструмент за ранно диагностициране на проблеми в храносмилането и стомашно-чревния тракт.

„Храносмилателния тракт съдържа повече на брой бактериални клетки, отколкото клетки има в цялото човешко тяло“ твърди д-р Жан-Пиер Рауфман, гастроентеролог в Медицинския университет в Мериленд. „Много е важно червата ни да работят правилно, защо само така те ще могат да абсорбират необходимите им хранителни вещества. Тяхната работа не се изчерпва само с това. Те трябва да не допускат навлизането в организма на химикали или бактерии, които може да са опасни за здравето ни.

Тоалетна

Ходенето до тоалетна е естествена функция на тялото, подобно на дишането или изпотяването. Въпреки че много хора могат да възприемат идеята за наблюдаване на собствените изпражнения за отблъскваща, това може да им помогне рано да диагностицират сериозни заболяване и дори някои видове рак. Понякога дори обикновеното къркорене на червата може да е показател, че тялото ви се бори със сериозна инфекция.

Ето пет основни неща, за които трябва да следите в тоалетната

Изменение в цвета

Цветът на изпражненията често зависи от това, какво точно ядете. Повечето нюанси на кафявото се приемат за напълно нормални. Промяна на нормалния цвят от тъмно кафяв до черен или към жълт е тревожен признак за проблеми със здравето.

Стомах

Черните изпражнения са индикатор за кървене в стомаха или горната част на тънките черва“ предупреждава доктор Рауфман. Разбира се, някои видове добавки, съдържащи желязо, могат да доведат до потъмняване на отделяните изпражнения, но наблюдавания цвят е по-скоро тъмно зелен.

Но ако наистина не сте прекалили с боровинките или лакрицата и не сте приемали медикаменти съдържащи бисмут, черните изпражнения са сериозен показател, че имате спешна нужда от лекарска консултация.

Ярко червени изпражнения подсказват за активно кървене в долната част на стомашно-чревния тракт, като дебело черво, ректум или анус.

Запек

Особено тревожен показател е промяна на цвета в светло бял или жълт. Цветът на фекалиите обикновено се определя от жлъчните сокове, които тялото ни отделя. Изсветляването може да е признак за запушване на жлъчните канали, първи признак на рак на панкреаса или хепатит.

Изменения във формата

Промяна във формата на отделяните изпражнения може да е сериозна причина за безпокойство. Ако екскрементите, които отделяте станат по-тесни, например с големината на молив, според експертите това може да се дължи на рак на дебелото черво.

„Не бива веднага да се мисли за най-лошия вариант“, успокоява д-р Рауфман - „промяната в големината и формата може да са показател за запушване (обструкция) в някоя от ниските части на дебелото черво“. Частичното блокиране на нормалния поток на фекалиите може да е причина за странната им форма.

Бактерии

Ако отделеното от вас изпражнение се полепва по стените на тоалетната чиния и се измива трудно или е твърде меко, трябва да обърнете повече внимание на диетата си. Възможно е да поемате твърде много мазнини. От друга страна, ако ви се струва, че виждате отделни капки мазнина е време да обърнете внимание на панкреаса си. Заболявания като хроничен панкреатит пречат на тялото да абсорбира правилно мазнините в храната.

Миризма

Факт е, че изпражненията миришат неприятно. Но такива, чиято миризма е особено отблъскваща или неприятна са индикатор, че в стомашно-чревния тракт може да има вредна бактерия или паразит.

Диария

Понякога, при запек, когато в крайна сметка се облекчите, отделеното от вас наистина мири по-неприятно от обикновено. В този случай неприятната миризма е само неприятна и не е показател на бактериална или вирусна инфекция в тази част на тялото.

Запек

Запекът е не само неприятен, но и потенциално опасен за здравето на човек. Под запек лекарите разбират сухи, твърди екскременти, от които ви е трудно да се освободите. Понякога ходенето до тоалетна е дори по-рядко от веднъж седмично.

Различни са факторите, които могат да доведат до констипация. Според гастроентеролозите основните рискови фактори за развитието на констипация са бедна или небалансирана диета, липса на достатъчно упражнения, някои видове медикаменти както и различни чревни смущения.

Констипацията, оставена без адекватно лечение може да доведе до различни здравословни усложнения като хемороиди или ректално кървене. Най-добрият начин да облекчите симптомите на хроничен запек е да повишите приема на течности, да включите в менюто си храни, богати на фибри, да се опитате да се упражнявате повече и да отидете в тоалетната веднага, ако имате нужда, без да отлагате.

Болест на Крон

Диария

Диарията е естествен механизъм, чрез който тялото се опитва да се освободи от потенциално токсични и вредни за него субстанции, както и от различни бактерии или при вирусни инфекции. В повечето случаи диарията преминава от само себе си за един до два дни.

Някои видове паразити, които живеят във водата, могат да причинят тежка диария, която да продължи до една седмица. През това време е важно да поемате достатъчно количество течности за да компенсирате загубата им и да избегнете дехидратация.

Разтройство, което продължава повече от четири седмици е симптом на сериозно хронично заболяване, като Синдром на раздразненото черво или Болест на Крон. А понякога просто трябва да престанете да дъвчите дъвки без захар, които използват като подсладител ксилитол или сорбитол - два химикала известни с разхлабителните си свойства.

Виж повече

Рейтинг

5 9
4 10
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Камен
Камен
12.01.2015 11:29
Бактерии*, не бактерия
0
3
ефтимова
ефтимова
15.12.2014 07:05
От седмица пия Розеера/за холестерол/.Може ли това да е причина за бели изпражнения?
15
0
dedooti
dedooti
01.03.2014 22:28
за тъмните /черни/ изпражненияа искам да споделя моя опит. от пет месеца фекалите ми бяха тревожно тъмни и то след като излезох от гастро-ендокриния с подробен преглед на всички органи на храносмилането със съответните колоно и гастро-скопии и диагноза здрав!!!. едва тия дни прозрях причината - кървене на венците. през цялото време действително, имах кървене, което гълтам непрекъснато и неосъзнато, а много често и напоследък, имах доста силни кръвоизливи от устата нощем и цапах възглавниците. причината- парадонтит с кървящи торбички под два от мостовете в устата. тия дни ми махнаха мостовете, оправих венците, спря кървенето и ... изпражненията ми станаха нормално кафяви.
23
2
ВВВВВ
ВВВВВ
07.12.2013 14:32
Дано да сме здрави.
53
2