Възможно ли е свещите да разболяват?

Вредни свещи
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Коя дама не мечтае за романтична вечер, прекарана с любимия, на фона на мъгливото мъждукане на ароматни свещи. И кой не обича да релаксира, загасяйки светлините и оставяйки се в топлата прегръдка от многообразните блещукащи вълшебници. Но..!

Какво винаги излиза, много хубаво не е на хубаво. Или поне така твърдят американски учени, които съветват да избягваме вечерите на парафинови свещи. Те смятат, че това може сериозно да увреди здравето ни.

Парафинови свещи

Когато горят, парафиновите свещи отделят множество вещества. Най-голямо е количеството на толуол и бензол. Толуолът може да причини замайване, а бензолът е канцероген, често срещан в тютюневия дим.

Тъй като запалените свещи не достигат достатъчно висока температура при горенето си, канцерогенните тежки молекули не могат да бъдат унищожени.

Ароматни свещи

Когато запалим повече от една свещ, те се натрупват в помещението и предизвикват т.нар. "вътрешно замърсяване", могат да доведат до образуване на рак, екзема и астма.

Принципно не всички свещи са от парафин. По-голямата част от тях обаче са направени от него, тъй като е най-евтин. Учените обясняват, че свещи от пчелен восък или соя са за предпочитане пред тях.

Свещи

От проучването, проведено в Америка, излиза, че хора, често отдаващи се на релаксация във ваната, заобиколени от безброй запалени парафинови свещи, са със завишен риск от развитие на астма и други респираторни проблеми.

Ръководителят на изследването - д-р Амид Хамиди, от университета в Южна Каролина ни успокоява, че една-единствена парафинова свещ не може да повлияе на здравето ни, тъй като отделяните емитирани вещества няма да са достатъчно. Но ако системно и ежедневно палим по няколко свещи за релаксация или, както много хора правят, за освежаване и пречистване на въздуха, то реална опасност наистина има.

Разбира се, ако имате нужда от почивка или освежаване, то инцидентното запалване на няколко свещи няма да ви убие. Въпросът е, както и с всяко друго хубаво нещо, да не прекаляваме и с употребата на ароматните свещи.

Това може да доведе до зловредни натрупвания в организма. Така, вместо да ни помогнат, свещите по-скоро биха ни пречили в желанието за спокоен живот.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати