ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Възстановяване след операция от апендицит

Възстановяване след операция от апендицит

Операция от апендицит
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Всяка хирургична операция има известен период на възстановяване. В това време тялото на оперирания трябва да бъде в пълен покой и почивка, за да можа по-бързо да се възстанови и да започне отново нормалния си ритъм на живот.

Хората често сме свикнали да определяме различни заболявания като тежки и леки, така също да определяме и сложността на операциите. Операцията си е интервенция, която изисква внимание, независимо какво ще ни оперират. Важен е не само периодът на самото извършване на интервенцията, а и възстановителния период, за който отговорност носи не лекарят, а самият пациент.

Операцията от апендицит обикновено е приемана за лека. Прави се разрез в дясната част на коремната стена. Обикновено разрезът е не по-голям от 6 см. Възстановяването включва няколко важни стъпки.

Опериране на апендицит

Най-важната е болният да не се залежава прекалено дълго, защото това само ще му навреди. Движението е задължително, но не бива да забравяме, че говорим за следоперативен период – да не се полагат никакви усилия. Никакви клекове, затичвания, бързи стъпки, вдигане на тежко, в противен случай може да се получи херния или срастване и ситуацията да се усложни.

Обикновено лекарите препоръчват болният да става от леглото след 12 часа от операцията, а разходките на бавен ход са позволени ден след интервенцията. Движението в началото ще бъде болезнено и не особено приятно, но за вас по-добре да се движите, защото ако се залежите, могат да се появят усложнения, освен това рискувате да удължите много възстановителния период.

Супа

Относно храната – първият ден не се дава да се яде нищо, желателно е да не се пие нищо. Ако вашият лекар ви е позволил да пиете течности – няма място за притеснение. Всичко зависи от това каква е била операцията. Ако се е усложнила, храненето ще бъде забавено с още някой ден. Ако сте имали остър апендицит, нещата ще се случват малко по-бавно.

Храненето винаги започва със сокове, чайове, супи, бульони. Следват пюретата и друго подобни меки хранителни продукти. Тестените неща и хлябът, както и бобовите растения ще бъдат забравени за известно време. Захранването се случва бавно и постепенно.

Периодът за махане на конците е между 5 и 8 ден от операцията. Имайте предвид, обаче, че връщането на работа толкова скоро не е добра идея. Имате нужда да възстановите силите си напълно, най-добре да го направите като предприемете пътуване.

Не се захващайте с всички онези неща у дома, за които иначе не остава време. Без напрягания и вдигане на тежко няколко меса след операцията.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
52
44
35
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Деси
Деси
21.02.2015 14:30
Имайте в предвид, че след операцията, т.е. няколко месеца или седмици, болката която чувствате долу в дясно е от лимфните възли. Те са изстинали и това ви боли.
Казвам ви го, защото мен преди да ме оперират, ми бяха изстинали лимфните възми и оттам апендиксът се възпали...
Пазете си коремната област, давам ви съвет, който не трябва да се пренебрегва!!
7
1
Gyokan
Gyokan
18.12.2014 21:49
Здравейте , вчера ме оперираха от "Апендицит след операцията коло дена ще имам такива болки немога да спа да ставам без да ме боли
0
4
Станислава
Станислава
12.02.2014 20:38
Възможно ли е около 7 месеца след операцията изведнъж тя да започне отново да ме боли точно така както ме е боляла няколко дни след операцията ... Не мога да седна,да легна или да стана без да ме заболи пък камоли да се засмея или да вървя .. В момента съм болна и дори не мога да кашлям или да кихам без да ме боли .. Усещането е ужасно .. Отново казвам че болката все едно е веднага след като са ме оперирали ... Тези които имат операции ще разберат за какво става въпрос ..
19
4
Анелия
Анелия
23.10.2014 20:21
Аз съм оперирана от година вече .. И се е случвало да бе "поболва".. Но нищо такова не е било.. Най-добре отиди да те види лекар, защото според мен не е нормално...
3
5
Iskra Georgieva
Iskra Georgieva
13.12.2013 19:05
Колко време след операция на апендицит може да се пътува на по далечни разстояния
15
5
Анелия
Анелия
23.10.2014 20:25
Аз пътувах след месец някъде .. И нямаше никакви проблеми. Сядаш по-удобно и така, че да не притискаш корема, и няма страшно :)
0
0