Симптоми при недостиг на важни витамини

Недостиг на витамини

Много от болестите, застигащи хората в нашето хилядолетие, идват директно поради липсата на важни хранителни вещества, витамини и минерали в храната. За този недостиг свидетелстват много белези. Тези индикатори се изявяват външно и вътрешно върху човешкото тяло.

Ето някои от най-типичните клинични белези, индикатор за дефицит на важни витамини и минерали.

Бледа кожа

Този белег показва недостиг на желязо. Той води към два вероятни проблема - изчерпване на запасите от желязо в организма или до тежък железен дефицит с анемия, което нарушава редица функции в организма. Освен тях дефицитът на желязо може да доведе до забавяне на моторното развитие и когнитивните функции при кърмачета, а при възрастните води до повишена уморяемост и намалена физическа способност.

Езика и устната кухина

Витамини

Промените по тях говорят за недостиг на важни витамини. Най-честите индикатори са възпаление на езика, атрофия на папили, парене и изтръпване.

Нокти

Недостигът на някои важни витамини води до промени и деформации на ноктите. Твърдите кожички около ноктите се свързват с недостиг на витамин В, както и с някои ендокринни състояния - захарен диабет, нарушения на щитовидната жлеза и болест на Адисон. Цветът на ноктите също говори за състоянието на организма. Сиво-кафявият цвят говори за недостиг на витамин В12. „Гърбицата” в средата на нокътя пък може да бъде в резултат на железен дефицит, недостиг на фолиева киселина или недостиг на протеини.

Косми

Перифоликуларни хеморагии - малки кръвоизливи около космените фоликули - говорят за дефицит на витамин С. От него се развива скорбут, характеризиращ се с умора, слабост на съединителната тъкан, кървящи и подути венци, падане на зъби, възпаление на езика. Този дефицит се появява в следствие на минимална или никаква консумация на плодове и зеленчуци.

Сухота в очите

Очи

Сухотата в очите е най-ранният симптом при недостиг на витамин А. Липсата на този витамин в диетата води до глосит, кариеси, слепота, трудна адаптация към тъмнина („кокоша слепота”), кератомалация, суха кожа, сърбеж и хиперкератоза.

Уста

Възпалението на ъгълчетата на устната с напукване и цепнатини показва недостиг на рибофлавин - витамин В2, желязо-дефицитна анемия, анорексия, булимия и гъбични инфекции.

Бери-бери

Тази опасна болест се характеризира с мозъчни промени и е провокирана от липсата на витамин В1 (тиамин). Често срещана е при алкохолизъм, гладуване, хиперемезис гравидарум (екстремно повръщане при бременни).

Остеопороза

Кости

Липсата на калций, магнезий, витамин D и протеини е вследствие на непълноценното хранене. То може да се отрази и на костите. Остеопорозата на костите води до повишена чупливост и повишен фрактурен риск.

До хипотиреоидизъм - понижена функция на щитовидната жлеза и гуша. До уголемена щитовидна жлеза водят дефицитът на йод и селен.

Пелагра

До нея води хроничният дефицит на витамин В3. Тази болест се среща в 4 стадий, нар. 4 „Д”: дерматит, диария, деменция, смърт (death). Външните белези са зачервяване, излющване и загрубяване на кожата.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати