ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как да се справим със страховете си

Как да се справим със страховете си

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k476
Страх
Пулсов оксиметър - син-24%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
45.60 лв.
Виж ››

Всеки човек, дори най-силният, най-високият и най-смелият, имат по нещо, от което се страхува. Това е нормално, до момента, в който страховете не започнат да управляват живота ни.

Едни от най-разпространените страхове в живота са страхът от височини, от летене със самолет, от паяци, от затворени пространства, от змии и т.н.т. Освен тях обаче има страхове, представляващи редки фобии, като страхът от вилици например.

Всеки от нас има подобен страх. Стига да се замислим, ще се сетим за предмет, място или нещо, което предизвиква ужас в душите ни.

Ужас

За да се справим със страховете си, първо трябва да разберем каква е причината за наличието им. Причината за появата на устойчив, постоянен страх, било то от предмет или ситуация, може да бъде силен стрес, преживян в миналото от съответния човек. Самият страх от това да не се почувства отново подобен страх, го подхранва.

Страховете обаче не трябва да се разглеждат само като нещо негативно. Те представляват препятствие пред човек, което му дава възможност да надскочи своите възможности, като го преодолее. Когато положим усилия да се освободим от страха, надскачаме себе си, научаваме по нещо ново за себе си и подобряваме живота си.

Справянето със страха е нелека задача. Ако не можете сами да се справите, е най-добре да се консултирате със специалист. Това се прави, когато осъзнаете, че фобията ви е стигнала твърде далеч и е завладяла живота ви.

Страхове

Ако обаче не ви е страх да погледнете страха в лицето и сте говори да отправите предизвикателство към него, то действайте по следния начин:

Осъзнайте най-важното – от какво произтича този страх. Определете точно от какво ви е страх и намерете причината за създалата се фобия. Тя може да се е зародила в детството, при стресов момент и ситуация и т.н.т.

Анализирайте чувствата си - Опитайте се да определите с точност какво точно изпитвате, когато се страхувате. Чувството на страх винаги е примесено с някакво друго.

Потърсете мнението на околните - Поговорете с близък човек, нямащ вашата фобия. Признайте му за страха си и чуйте неговите коментари и въпроси. Погледнат от друга гледна точка, страхът ви може да промени размерите и силата си пред вас, а по този начин можете да намерите и начин да го преодолеете.

Влезте в пряк сблъсък със страха. С всеки изминал ден се доближавайте все повече до нещата, от които имате фобия. Ще осъзнаете, че с времето ставате по-смели и преодолявате, стъпка по стъпка, пречките по пътя ви.

Преодоляването на страховете е труден процес. Той не става веднага, нужни са време и постоянство, както и подкрепата на околните. Бъдете смели - никой не е умрял от страх

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иван
Иван
25.03.2014 17:35
по-вече от 70% от хората които падат от високо умират от разрив на сърцето,а не при сблъсъка с земната повърхност...
0
0