ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Лавандулово масло срещу антидепресанти

Лавандулово масло срещу антидепресанти

Лавандулово Масло

Лавандуловото масло е най-използвано сред маслата. Получава се при дестилацията на цветчета на Lavandula vera. В България, поради добрите и така характерни климатични условия, производството му е в своя разцвет. У нас се произвежда едно от най-добрите лавандулови масла в света.

Основните съставки на лавандуловото масло са лаланол ( Linalool) - монотерпенов алкохол и линалилацетатът ( Linalyl acatate), който е естер. Първият спира развитието на микроорганизмите, докато линалилацетатът има антиспазмолитичен и противогъбичен ефект.

Лавандуловото масло има голямо и разнообразно приложение в парфюмерийната и козметичната промишленост. Той е активна съставка в кремове, лосиони, тоници и др. Намира приложение в ароматерапията, поради антибактериалните си свойства. То е едно от малкото масла, което не предизвикват алергии.

Депресия

Преди всичко обаче, лавандуловото масло се препоръчва като активен заместител на всички антидепресанти. Действа благоприятно при безпокойство, стрес и депресии. Лавандулата успокоява и нормализира органите, облекчава депресията и нормализира съня.

Антидепресантите са лекарства, предписвани на хора, изпаднали в тежка депресия. Те предизвикват активиране на психичната дейност, но само когато тя е патологично потисната. При здрави хора антидепресантите не оказват стимулиращ и положителен ефект.

Лавандула

При депресивно болните тези медикаменти помагат за премахване на тъгата, потисността на психиката и моториката, като активират волевите процеси.

Колкото и полезни да са обаче антидепресантите в подобни случаи, прибягването до тях не винаги води до добри резултати. Към тях може да се привикне, а в някои случаи излишно се трови организма, без резултат.

Освен това, страничните ефекти, които предизвикват, са повече от неприятни - гадене, повишен апетит и качване на килограми, умора, замъгляване на очите, сухота в устата, безсъние, сънливост, запек, замаяност и какво ли още не.

Най-добрият начин е първо да се опита лечение на състоянието с лавандулово масло, вместо веднага да се прибягва към така вредните лекарства. Всъщност, то присъства в състава на по-голямата част от медикаментите. Прибягването до народната медицина не е разочаровало никого досега.

Други свойства на лавандуловото масло са укрепване на имунната система, силен антисептик е, помага при бактериални гъбични инфекции, намалява възпалението. Подходящо е за лечение на акне, изгаряне, екземи, кожни проблеми.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Милена
Милена
08.05.2013 13:21
Моля, за информация за начина на дозировка и начин на приложение.
6
1
петкова
петкова
06.05.2013 00:06
Не разбрах как трябва да се ползва като антидепресант.Да се мирише ли,да се мажеш с него ли...
10
0