ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Кора от върба срещу главоболие

Кора от върба срещу главоболие

Кора от върба
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Най-характерни за върбата са нежните и клони, с фини, ланцетни листа. На височина достига 10-15 м и се среща във влажни райони. Цветовете и са събрани в реси и се появяват през пролетта. Гъвкавите млади клонки често са и материал за плетени огради, мебели и кошници.

Използваната част от върбата е нейната кора. Тя се отделя от младите клонки, събирани в края на зимата и в началото на пролетта от дървета на възраст от 2 до 5 години. Нарязва се на парченца или се смачква, за да се използва в отвари. От кората се правят капсули и таблетки, като често се комбинират с други противовъзпалителни растителни продукти.

Китайските лекари прилагат бялата върба от хиляди години. През I век Диоскоридес потвърждава тези ефекти. Един век по-късно Гален също я проучва. Европейската медицина и наука потвърждават лечебните и свойства много по-късно.

Кората на върбата е толкова полезна поради високото си съдържание на салицин. Когато навлезе в организма, той се преобразува в салицилов алкохол и в познатата с противовъзпалителния си ефект салицилова киселина. В нея се срещат още флавоноиди и проантоцианидини (кондензирани танини). Те са добре известни със своите адстрингентни и заздравяващи свойства.

Главоболие

В медицината кората от върба помага при всякакви възпаления, ревматизъм, болка, висока температура, грип и най-вече при силно главоболие. При проучване, проведено през 2002 г., бе доказано, че салициловата киселина, образуваща се при консумацията на продукти с кора от върба, понижава температурата без да уврежда стомаха.

Кората от върба е известна и с антисептичното си действие. Може да се прилага външно върху рани и язви. Действа болкоуспокояващо при остеоартрит, употребява се при диария и чревни инфекции.

За лечение на висока температура, грип, главоболие, болки, ревматизъм:

Преварете 1-3 г изсушена кора в 1 чаша вода за 10 минути. Прецедете сместа. Пийте по 1 чаша, 3 пъти дневно преди хранене.

За лечение на язви, рани:

Компрес - Преварете 1-3 г изсушена кора в 1 чаша вода за 10 минути. Прецедете сместа. Накиснете парче памучен плат в отварата. Налагайте 2-3 пъти дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати