ezine.bg»Статии»Здраве»Здравословни ползи от протягането

Здравословни ползи от протягането

Протягане

Много хора в стремежа си да спортуват все си обещават да започнат да правят сутрешна гимнастика, все не могат да отделят време за това, защото са прекалено заети и изморени след краткия нощен сън.

Но се оказва, че сутрешните упражнения напълно могат да бъдат заменени с обикновено сутрешно протягане след ставане от сън. Сутрин, след като се събудите, без сами да знаете защо, се протягате.

По този начин организмът създава тонус за мускулите. Дори малките деца обичат да се протягат, тъй като без да го осъзнават, получават оздравителен ефект за целия си организъм.

Спане

Мускулите, които се разтягат след събуждането ни от сън, допълнително се снабдяват по този начин с кислород и се освобождават от токсините, които са се натрупали в тях.

Разтягането на гръбнака, което се получава при протягането, стимулира работата на вътрешните органи, както и кръвообращението.

Протягането изпраща силен заряд от енергия в тялото, което все още се опитва да се събуди. Според източната медицина протягането пречиства енергийните канали, които съединяват органите ни, и спомага за по-добрата им работа.

Събуждане

Как да се протегнете правилно? Веднага, щом отворите очи, докато още си лежите, мислете си само за приятни неща. След това, без да ставате, се протегнете хубаво.

После, без да бързате, седнете на ръба на леглото. Това положение някои инструктори по йога наричат средно положение между хоризонталната пасивност и вертикалната активност.

Поемете дълбоко въздух и след това направете дълбоко издишване, все едно въздъхвате с облекчение. Повторете няколко пъти и протегнете ръце нагоре.

След това ги отпуснете надолу, като че ли изтръсквате от тях всичко ненужно. Протегнете се надясно, наляво и назад. Ако получавате някакви особени усещания в определена част на тялото, например напрежение, лекичко се протегнете, за да я раздвижите, но не прекалявайте.

Протягането е много полезно за мускулите, тъй като през нощта тялото си почива в определени пози и мускулите се намират в пасивно състояние. Сутрин им е необходима гимнастика, която те получават чрез протягането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати