Средства срещу прилошаване в транспортни средства

Прилошаване

Има хора, които страдат от прилошаване, щом се качат в транспортно средство. Те усещат гадене, страх, слабост и световъртеж.

Това се случва, когато само влязат в самолет, кораб или автобус. За секунди пълният с енергия и сили човек се превръща в отпуснат, пребледнял и треперещ.

Това състояние, известно на специалистите като кинетоза – транспортен страх, е предизвикано от слабост на вестибуларния апарат.

Вестибуларният апарат контролира промяната на положениято на тялото в пространството, както и посоката на движение. Хората, които са склонни към това да им прилошава в транспортни средства, трябва да се погрижат за това да се преборят с този пристъп.

Гадене

Несъответствието на вестибуларните, сензорните и зрителните усещания провокира прилошаването в транспортни средства. Най-често засегнати от това са хора със заболяване на сърдечно-съдовата система, на стомаха, както и деца до 10 години и бременни жени.

Ще намалите неприятните усещания от пътуването, ако седнете удобно и не гледате през прозореца. Така няма да се получи несъответствие между зрителната картина и това, което усещат краката ви.

Два-три часа преди пътуването е добре да хапнете. Най-добре е да хапнете пресни плодове или зеленчуци, пълнозърнести продукти или пилешко месо на пара. Не се препоръчват мазни и солени храни, както и сладолед.

Мента

Най-лесният начин за преодоляване на прилошаване в транспортни средства е правилното дишане. Три секунди трябва да трае вдишването, и още три – издишването.

Вдишвайте аромата на корен от джинджифил – това ще ви помогне да преодолеете прилошаването в транспортно средство. Ако решите да опитате да се преборите с проблема с хапчета, но не усещате бързото им действие, не се опитвайте да увеличите дозата. Това ще доведе до неприятни последици.

Смученето на кисели бонбони също помага при прилошаване в транспортни средства. Ментовите бонбони също са много полезни в това отношение.

Препоръчва се да смучете твърди ментови бонбони, но в краен случай могат да ви помогнат и желираните бонбони. Ментовият аромат също действа добре при прилошаване в транспортни средства.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Цветанка Димитрова
Цветанка Димитрова
12.11.2013 18:38
Най-доброто средство е клечката - за зъби, от кибрит или от нещо друго и да се сложи между зъбите без да се стискат зъбите.Така устата остава леко творена.Можеш да си говориш - методът е изпитан!
0
1