ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Билки срещу кашлица

Билки срещу кашлица

Жана Г.Жана Г.
Новак
554257
Билки срещу кашлица

За лечение на всички видове кашлица могат да помогнат отварите от различни билки. Билките могат да помогнат както при суха, така и при влажна кашлица.

За да лекувате успешно суха кашлица, смесете по половин чаена лъжичка мента, мащерка, жълт кантарион, листа от евкалипт. Тази смес се залива с 1200 милилитра гореща вода. Запарва се в чайник, покрит с кърпа, за 40 минути.

С тази отвара се правят инхалации. В чучурчето на чайника се слага фуния и през нея се диша в продължение на 20 минути. След това се изпива 1 чаша от отварата, подсладена с малко мед, и е препоръчително да се завиете с топло одеяло и да поспите.

Кашлица

Отварата, която остава в чайника, може да се съхранява един ден на стайна температура. Добре е да се изпие течността от чайника за 12 часа. Процедурата с инхалацията се прави два пъти дневно. Всеки ден се прави по един чайник, докато кашлицата не отмине.

Ако ви мъчи по-сериозна кашлица, е добре да продължите с лечението по-дълго време. Но въпреки това трябва да ви види специалист, за да не се стигне до бронхопневмония.

Отварата от мащерка, мента, жълт кантарион и евкалипт подобрява не само състоянието при кашлица, но също така подобрява и качеството на сън. Най-добре е билките, освен евкалипта, да са събрани лично от вас, но можете да си ги купите и от аптеката.

Чай от лайка

Ако сухата кашлица ви мъчи прекалено много, препоръчва се да се пие чай от лайка, подсладен с малко мед. Използвайте сушена лайка от аптеката, а не чай в пакетчета. Ако кашлицата е сериозна, се препоръчва добавяне на маточина и коприва в отварата от лайка. При суха кашлица е важно секретът да се втечни.

При влажна кашлица се препоръчва смес от равни части цвят от липа, черен бъз, мента, салвия и девесил. При прекалено силна влажна кашлица тази смес се допълва от жълт кантарион.

Пет чаени лъжички от сместа се заливат с литър и половина вряла вода. Оставя се да се запари 45 минути и се пие, прецедено и подсладено. Тази отвара се пие през целия ден и на другия ден лечението продължава.

Билките, които се препоръчват при влажна кашлица, спомагат за бързото й прекратяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest