ezine.bg»Статии»Здраве»Аспирин по време на бременност

Аспирин по време на бременност

Бременна
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Аспиринът, както и много други лекарства, съдържа салицилати. Те не са препоръчителни по време на бременност, тъй като преминават през плацентата и могат да увредят плода. Това преминаване също така може да забави раждането и да причини кървене преди и след него.

Въпреки тези твърдения, малко вероятно е еднократна доза аспирин в началото или средата на бременността да окаже вредно въздействие. Лекарите смятат, че само редовният му прием не е безопасен. И поради това са длъжни да предупреждават.

Проучвания показват редица проблеми през бременността, съчетана с прием на аспирин. Ако е приеман през първите месеци, се свързва с повишен риск от спонтанен аборт.

Бременност

Приеман по време на късна бременност пък може да забави родовата дейност, да увеличи риска от сърдечни и белодробни проблеми при новороденото, както и да доведе до усложнения, свързани с кървене при майката и бебето.

Най-критичният етап на бременността е между четвърти и шести месец, a след седмия месец приемът на болкоуспокояващ медикаменти удвоява риска.

Друг проблем, до който може да доведе приема на аспирин по време на бременност, е стерилитет на детето. Специалисти заключват, че продължителната употреба на тези медикаменти може да доведе до безплодие при бебето.

Бременност и Аспирин

Има и ситуации в които, при необходимост, се назначава лечение с аспирин по време на бременността. То обаче включва малки дози, доказано не вредящи на организма. И даже напротив – според ново проучване, приемането на ниски дози аспирин намалява на половина риска от прееклампсия и преждевременно раждане.

Прееклампсията представлява патологично състояние по време на бременността, характеризиращо се с повишение на артериалното налягане, склонност към формиране на отоци, смущения в бъбречната функция, с поява на наднормено количество протеин в урината.

Тя се свързва и с дефекти на плацентата, влошено кръвооросяване, което може да доведе до исхемия на органа. Според авторите на изследването, малките дози аспирин могат да предотвратят образуването на тромбове и патологичната коагулация в плацентата.

В случаите обаче, когато не е предписан от лекар, трябва да избягвате приема на аспирин като цяло, както и други нестероидни противовъзпалителни средства. Добра негова алтернатива е ацетаминофен /парацетамол/. Той се счита за по-безопасен за използване, ако не се прекалява с употребата му и се спазва дозировката, предписана в листовката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати