Кога организмът изпада в хипогликемия

Хипогликемия

Организмът изпада в хипогликемия, когато кръвната му захар попадне в критични нива. Буквално казано, терминът определя „ниска сладост на кръвта”. Хипоглекимията е един от най-често срещаните сърдечно-съдови заболявания и се проявява с много симптоми. Може да се причини и от много други състояния.

Когато кръвната захар достигне до своя минимум - 70 mg/dl, в отговор на настъпилата хипогликемия организмът задейства ред биохимични процеси, с които да компенсира липсата на „гориво“. Активизират се редица хормони, а черният дроб започва да използва натрупаните запасите от гликоген. Тези симптоми обаче рядко се усещат от хората.

При хипоглекимия организмът намалява количеството инсулин, което синтезира, за да стопира по-нататъчния спад на захар в кръвта. Симптомите варират и започват да стават видими, чак когато нивото на кръвната захар спадне до около 60 mg/dl. Първичните симптоми, усещани от хората, са:

Кръвна захар

- Превъзбуденост;

- Потене;

- Топли вълни;

- Треперене на цялото тяло;

- Физическа слабост;

- Сърцебиене;

- Затруднения и обърканост при говор;

Хипогликемията се описва от страдащите от нея, като състояние на настървен глад. След като индивида се нахрани, обикновено с всичко изпречило се на пътя му, симптомите отшумяват.

Шоколад

Подобно състояние обаче не трябва да се подценява, тъй като при хипогликемия мозъкът все още използва циркулиращата захар в кръвта за гориво. Симптомите налагат засегнатият да обърне внимание на състоянието си и предприеме мерки, които да повишат кръвната захар. Ако това не се направи, те могат да се отразят по-сериозно на мозъка.

Ако пациент изпадне в хипогликемия и не поеме храна, нивото на кръвната захар ще продължи да спада. При стойности около 50 mg/dl мозъкът престава да се храни, след което симптомите рефлектират върху поведението - наблюдават се обърканост, сънливост, промяна на настроението, кома и удар.

Има различни начини за лекуване на ниската кръвна захар, като те зависят от състоянието на конкретния човек. Незабавните начини за предотвратяване на хипогликемията са насочени към повишаване на кръвната захар на пациента. Тя се контролира успешно, като се поемат лесноусвоими захари.

На хората, страдащи от хипогликемия, се препоръчва постоянен прием на въглехидрати.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Рени
Рени
19.08.2015 17:06
"Постоянния прием на въглехидрати" гарантира и постоянни хипоглекимии.
0
0