Билкови рецепти при навяхване

Навяхване

Навяхването се случва доста често по невнимание. Пострадалият обикновено изпитва много силна болка, която продължава известно време, а движението на пострадалото място е много трудно.

Най-добре е при подобен проблем да потърсите лекар, който е специалист в областта. Той ще ви прегледа и ще види какъв е точно проблемът, колко е сериозен и как точно може да ви се помогне. Най-често се навяхват глезенната и раменната става.

В народната медицина са известни няколко билкови рецепти, които могат да облекчат болката ви. Първото, което трябва да направите, е да обездвижите мястото и да поставите лед, за да се ограничи отока, а по този начин и болката ще бъде облекчена, макар и минимално. Ето и какви са народните лекове за подобен проблем:

Лук и чесън

1. Първото предложение е с помощта на няколко глави лук. Обелвате ги и ги нарязвате на много ситно, след което ги счуквате добре. Към тях трябва да се добави 1 с.л. сол, разбърква се. Тази смес слагате върху парче от плат, най-добре да е лен. Слагате компреса на болното място и превързвате. Правите процедурата три вечери подред.

2. Следващото предложение за успокояване на навехнато място е с помощта на розмарин. Необходими са ви листа от розмарин – около 1–2 с.л Тях смесвате със свинска мас – около 100 г, и разбърквате, докато се уеднакви сместа. След това внимателно втривате от сместа болното място.

3. Чесънът също може да облекчи болката при навяхване. Първото, което трябва да направите, е да намажете болезнената зона с някаква мазнина. Отгоре добавяте чесън – предварително белите скилидките, намачквате ги много хубаво и налагате върху болното място.

Навяхване на раменната става

Оставете чесънът да стои около 15 минути, след което го премахнете. Когато преминат 2 часа, отново налагате счукания чесън върху болезненото място – повтаряте процедурата, докато болката отшуми.

4. Последното предложение не включва билки, но също е ефикасно при подобни състояния. Сварявате ориз в подсолена вода, след което трябва да го смесите с 1–2 с.л мас. Оризът трябва да е напълно омекнал и изцеден от водата.

Така направената смес с маста се разбърква добре, след което се налага болното място. Сместа трябва все още да е топла, когато се нанася. След това обвивате с найлон и оставяте да престои за няколко часа.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати