ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми при болна жлъчка

Симптоми при болна жлъчка

Болна жлъчка

Жлъчният мехур има удължена, крушовидна форма. Намира се в жлъчната ямка на черния дроб. Жлъчните пътища са два - екстрахепатални и интрахепатални. Задстомашната жлеза пък е голяма храносмилателна жлеза, разположена напречно върху задната коремна стена. Намира се точно зад стомаха и е едновременно с външна и с вътрешна секреция.

Когато имаме болна жлъчка, това може да означава всички възможни болести на жлъчния мехур, жлъчните пътища и задстомашната жлеза. Те включват възпалителни и невъзпалителни, структурни и функционални, травматични и дегенеративни заболявания.

Като най-често срещано заболяване се наблюдава заболяването на жлъчния мехур - жлъчнокаменната болест, с или без холецистит. Освен това жлъчният мехур може да се запуши, да се перфорира, да се образува фистула, холестероза или хидропс.

Жлъчните пътища от своя страна са податливи на възпаления, както и невъзпалителни заболявания. Заболяване на задстомашната жлеза се характеризира с острия и хроничния панкреатит.

Жлъчка

Общите симптоми при поява на проблеми с жлъчката са повръщане, гадене, коремна болка, умора, треска, загуба на тегло, увеличен черен дроб, жълтеница, сърбеж на кожата, анорексия, флатуленция, уголемяване на черния дроб, болка в епигастриума, лошо храносмилане, симптоми, свързани храненето, жълтеникава кожа, билиарна колика, симптоми от страна на храносмилателната система, пожълтяване на бялото на очите, разширен жлъчен мехур.

Главният жлъчен проблем, засягащ между 15-20 на сто от населението, е образуването на пясък и камъни в жлъчния мехур – холелитиаза. Заболяването има пряка връзка с начина на хранене, затова е разпространен по-масово в някои страни, а в други – не. От жлъчнокаменна болест страдат предимно жените, в средна възраст 35-45 години.

Характерни симптоми за холелитиазата са жлъчните кризи. Те настъпват най-често непосредствено след грешка в храненето - употреба на дразнещи, препържени или много тлъсти храни, като яйца, месо и след преяждане, както и след употреба на студени или горещи храни и течности. Обикновено кризата се подпомага от физически или психични пренапрежения, преумора или настинка.

Кошмари

Жлъчните кризи настъпват най-често около полунощ. След кошмарен сън болните се будят от пронизваща болка в корема, гадене, нерядко и повръщане. Болката бързо се локализира в дясното подребрие, като в началото е тъпа, но скоро става остра, с присвивания и временни отпускания.

В някои случаи може да стане непоносима. Кризата не рядко е съпроводена от втрисане, неспирни повръщания, обезпокоеност, студена пот. По-чувствителните хора могат и да загубят съзнание. Продължителността варира - от 2-3 часа, до едно денонощие.

Обикновено жлъчните кризи се случват веднъж в живота, при някои хора до 3-4 пъти. Диспептичната форма на заболяването се характеризира с непоносимост към определени храни, индивидуални за всеки болен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Глория
Глория
18.03.2016 19:45
Моят съвет е: Има ли проблем-не се бави,реши го веднага!Аз 10 години се влачих с болна жлъчка.Безброй кризи,сбъркаш ли нещо с храната и хоп-озоваваш се в спешния кабинет. И от криза в криза научих кои храни и напитки да изключвам от менюто си.После вече с годините не се налагаше да ходя до бърза помощ.Сама си купувах болкоуспокоителните,комбинирах ги в една инжекция и след кризата си я поставях,за разблокиране на коремните мускули.Както знаем,нищо не може да продължава до без край.Един ден получих тежка панкреатична криза,едва се измъкнах.Получих глаукома и поражение върху самата жлеза и тогава си обещах:оцелея ли и този път я отстранявам.Съжалявам,че толкова години съм влачила този проблем.Затова съветът ми е: Има ли проблем,отстрани го немедленно!
17
0