ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Ярца гунбу - мощният тибетски афродизиак

Ярца гунбу - мощният тибетски афродизиак

MarianaMariana
Джедай
1432764214
Ярца гунбу - мощният тибетски афродизиак
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Какво може да накара иначе примерните възпитаници на тибетските гимназии да пропуснат учебните занимания. Отговорът е Ярца гунбу. Ярца гунбу известна още под името кордицепс е особен род торбеста гъба от вида Cordyceps sinensis. Жителите на Непал я наричат просто гъба – гъсеница.

Тайнствената тибетска гъба всъщност е паразитен вид, който вирее най-вече в телата на насекоми и членестоноги. Мицелът на Ярца гунбу навлиза в тъканта на насекомото – хазяин и буквално заменя тъканите му със своите, като приема формата на домакина.

Ярца гунбу - мощният тибетски афродизиак

Но това, което вълнува половината от населението на планетата /мъжката де/, е не точния биологичен механизъм, по който тибетската гъба се размножава, а начина, по който влияе върху мъжкото либидо. Мнозина смятат, че Ярца гунбу е мощен афродизиак, който оказва положително въздействие върху половата мощ на мъжете.

Кордицепсът се радва на голямо търсене в страните от Азия, където се използва като основна съставка при производството на множество лекарства в традиционната източна медицина, като средство за повдигане на либидото и като ефикасен лек срещу туберкулоза.

Съставът на Ярца гунбу е повече от впечатляващ. Изследванията са показали, че тя съдържа над 77 микро и макроелементи, повече от 80 различни вида ферменти, като коензим Q 10, ненаситени мастни киселини, бета-каротин, витамини и др.

Ярца гунбу - мощният тибетски афродизиак

Кордицепс–съдържащите екстракти и препарати оказват благотворно влияние върху работата на епифизата, като я карат да произвежда повишено количество мелатонин. Този хормон е силен антиоксидант с изразено противотуморно действие.

Предвид качествата й не е чудно, че 450 г от тибетската гъба се търгуват на цена от 11 500 долара, което я прави определено по-скъпа от среброто. Високата цена на Ярца гунбу е обусловена не само от полезните и свойства, но и от сравнително ограничения й жизнен ареал.

Ярца гунбу вирее само в част от Тибетското плато и някои склонове на Хималаите. Бере се на пролет. За много бедни семейства в Непал беритбата и продажбата на Ярца гунбу са единствените източници на доходи.

Учените алармират, че популяризирането на тибетската гъба може да стане причина за прекомерното и бране и изчезване. Алтернатива на събирането на див кордицепс е органичното отглеждане на гъбата в нарочно изградени за целта ферми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати