Билки за отводняване

Задържане на течности

Задържането на течности се появява, когато тялото не може да се отърве от излишната вода. Задържането на течности може да се породи по различни причини, но най-често се причинява от предменструалния синдром при жените, твърде много сол в храната или като страничен ефект от лечение или някое заболяване.

В резултат на това може да се появи подуване на тялото - особено в области като краката, глезените, ръцете и корема. Има много естествени начини за лечение на задържането на течности, които да премахнат излишната вода от организма.

Помислете за билкови диуретици. Диуретик е всяко вещество, което ускорява отделянето на течностите от тялото. В допълнение към лекарствата, които могат да се използват при този проблем, различни растения и концентрирани растителни екстракти могат също да помогнат за премахване на излишната вода от тялото.

Естествените диуретици включват кофеин, аспержи, лук, диня, целина, магданоз и глог. В зависимост от количеството и дозата някои от тези диуретици могат да бъдат доста мощни, така че се консултирайте с медицински специалист или билкар, преди да ги използвате.

Диуретичните билки могат да работят по различни начини. Някои от тях стимулират притока на кръв към бъбреците, което увеличава отделянето на урина. Други засягат нефроните на бъбреците, които регулират водната реабсорбция и екскреция.

Мечо грозде

Много билкови диуретици имат антимикробно и противовъзпалително действие, което ги прави полезни при лечение на инфекции на пикочните пътища.

Мечото грозде е вечнозелено разтение което се среща в Арктическия регион, Европа, Азия и Северна Америка. Листата му са богати на химикали, които имат мощно диуретично действие и са силно антисептично средство.

Билкарите препоръчват мечото грозде за насърчаване на отделянето на течности от пикочния мехур и борбата с бъбречни инфекции. Не използвайте тази билка, ако сте бременна или кърмите, и не я давайте на деца.

Копривата или чай от коприва може да помогне на тялото ви да задържа по-малко вода. Ако предпочитате да не пиете чай от коприва, можете вместо това да вземате от 2 до 4 г сушени листа коприва три до четири пъти на ден.

Можете да пробвате 2-5 мл екстракт от листа по три пъти на ден или 1.5 мл екстракт от корен от три до четири пъти на ден или от 1 до 4 мл тинктура от корен три до четири пъти на ден.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати