ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Защо и кога косата окапва?

Защо и кога косата окапва?

Окапване на коса
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Косопадът може да се нарече в форма, ако от косата ви падат дневно около 100 косъма. В случай, че количеството на космите е по-голямо, възможно е да имате някакъв проблем.

Често пъти окапването на косата не се дължи само на вътрешни проблеми на организма или на нещо, което вие правите неправилно. Някои от причините могат да бъдат съвсем независещи от вас, но все пак има начин да ги предотвратите.

Нека да разгледаме първо кои са най-вероятните причини косата ви да пада, а след това ще разгледаме и въпроса защо това се случва.

1. Една от водещите причини за падането на косата могат да бъдат резките промени в температурите.

2. Следваща много вероятна причина са лошите хранителни навици. Тук се включват и диетите, които много често се оказват причина за прекомерното опадване на косата. Недохранването и системните тежки диети изтощават организма и го лишават от важни хранителни вещетва. Следователно косата също няма с какво да се храни и видът й се влошава - става по-безжизнена, а с течение на времето започва и да пада.

3. Хроничното недоспиване също не може да бъде подминато, когато говорим за косопад. Липсата на сън влияе пагубно върху организма и никак не е чудно, че косата също страда.

4. Стрес – според изследване направено от британските учени, косата може да опада от твърде много стресови ситуации. Според специалистите провели изследването, с течение на годините косата започва да оредява. Британските учени твърдят, че жените имат проблем с косопада 8 пъти повече от мъжете.

5. Възможно е косата ви да пада, ако сте взимали някакви медикаменти.

Падане на косата от стрес

6. Заболявания също могат да предизвикат косопад – физиологични разстройства, проблеми с жлъчния мехур, възпаление на носа, различни дефекти на очния нерв, хормонални проблеми, заболявания на щитовидната жлеза, ревматизъм, болки в ставите, болни венци или зъби и др.

7. Смяната на сезоните - сигурно сте забелязали, че при навлизане в нов сезон, косата започва да пада повече. Температурите навън се променят и е напълно нормално тялото да реагира по определен начин. Обикновено сезонният косопад се наблюдава най-вече през пролетта и есента.

8. Напредване на възрастта - за съжаление с напредване на годините тялото се променя необратимо, появяват се бръчки и болежки, а косата постепенно оредява. С възрастта се променят и хормоните в тялото, затова няма как да се радваме на същата буйна грива, каквато сме има докато сме били на 20 години.

9. Глутенова алергия - това е сред най-странните причини за косопад, която може да остане скрита доста дълго време. Когато човек с подобна непоносимост консумира продукти с глутен, организмът му започва да произвежда антитела, атакуващи някои клетки в тялото - включително и космените фоликули.

10. Алопеция ареата - макар да е кожно заболяване, алопецията е сред най-често срещаните причини за косопад. Характеризира се с плешиви петна по скалпа. Ако забележите нещо подобно, веднага се консултирайте с лекар.

11. Хормони - те са главните двигатели на различни процеси в тялото и всеки един дибаланс в тях се отразява на организма. Хормоналният косопад е често срещано явление и няма как да бъде излекуван, докато не се регулират хормоните, които са извън норма.

12. Агресивни козметични средства и процедури - ако използвате прекално агресивни продукти за разкрасяване, често сушите косата си със силен сешоар, използвате преси и маши, неминуемо косата ще пострада и постепенно ще забележите, че е по-рядка.

13. Генетична предразположеност - понякога всичко със здравето е наред, хормоните са в норма, но косата все пак пада. Този вид косопад е генетично обусловен и няма какво толкова да се направи.

14. Неподходящ гребен или четка - когато косата се заплита много често в зъбците на гребена или четката, най-вероятно трябва да ги смените, защото не са подходящи за вас. Изберете дървена четка, която е най-щадяща за косата и няма да я увреди допълнително.

Боядисването може да доведе до опакване на косата

15. Прекалено често боядисване - колкото и да са безвредни модерните бои за коса, с тях не бива да се злоупотребява. Изтощената коса започва да пада, защото нейният жизнен цикъл се е изчерпал. Ако сте с боядисана коса, задължително трябва да използвате специални продукти за нейната грижа. Боядисаната коса изисква по-специални грижи и използването на определени стилиризиращи препарати. Най-добре се консултирайте с фризьор.

Това са едни от най-честите причини за косопад. Но нека се опитаме да отговорим и на въпроса защо се случва така, че косата ни пада прогресивно?

Едно от обясненията е липсата на биотин в дневното ни меню. Съдържа се най-много в храни като гъби, жълтък, бобови растения, орехи, царевица и др.

Само, че чрез храната можем да поемем едва една пета от количеството, което ни е необходимо. Останалата част, от която се нуждаем се изработва в червата благодарение на бактериите, живеещи там. Тях можем да добавяме в организма си като похапваме повече млечнокисели храни като киселото мляко.

Не забравяйте, че ежедневната грижа за косата е изключително важна за да имате красива и блестяща грива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати