Лечение с прополис

Прополис

Лечебното действие на прополиса е открито и използвано още през древността. Прилагали са го най-вече за гнойни рани – прополисът ги е „затварял” изключително бързо. В наши дни прополисът също се използва най-често като мехлем.

В Кавказ отдавна са намерили чудодейната сила на прополиса и се възползват от лечебните му действия. Там смятат, че няма болест на света, която да не може да бъде излекувана с помощта на прополис. Ето няколко рецепти с прополис за различни здравословни неразположения:

1. В случай, че имате проблеми като ревматизъм или артрит, можете да се доверите на прополиса. Необходимо ви е парче от него, което да разтеглите с ръце, докато се получи тънка ивица. Затоплете прополиса с длани, за да можете по-лесно да го изтеглите. След това налагате парчето на болното място и завивате с бинт.

Мед и Лимони

2. Много използван и ефикасен е прополисът и срещу обриви, екземи и пр. Можете да си направите мехлем от него и да се мажете винаги, когато ви се появи подобен проблем.

Ето и какво ви е нужно за направата на мазилото – 100 г животинска мас, 1 ч.л прополис, марля. Слагате животинската мас в подходящ съд на котлона и го включвате.

След като се загрее и кипне, оставете да поизстине (до около 60 градуса) и добавете лъжичката прополис. Сложете отново на котлона, за да се загрее маста, но на по-ниска степен, без да завира.

Бъркайте с дървена шпатула докато се разтвори прополисът. След 10 минути отдръпнете от котлона. Следва да прецедите мехлема през няколко пласта от марлята и да го затворите в чист стъклен буркан.

Прополис Билки

3. В 100 г спирт (98%) добавете 30 г прополис. Можете да ги начупите, настържете, а бихте могли и да го оставите на парчета, той ще се разтвори. Слагате сместа в хладилник в шише от тъмно стъкло и я оставяте да престои 15 дена.

Всеки ден изваждате шишето и разклащате няколко пъти. След като минат дните и прополисът се разтвори можете да приемате сместа по следния начин – за възрастни по 15 капки, един път на ден и преди храна.

Можете да ги сложите в бучка захар или в някакъв сок. Ако ще давате капките на дете – слагате толкова капки на колкото години е малчуганът. Този разтвор от прополис е подходящ за подобряване на имунната система, мазане на повърхностни рани, афти, при акне.

Рейтинг

5 6
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати