ezine.bg»Статии»Здраве»5 животозастрашаващи последици от стреса

5 животозастрашаващи последици от стреса

Стрес
Електронен термометър за деца-35%
Препоръчано за деца:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
5.50 лв.
Виж ››

Стресът е част от нашето ежедневие и през последно време доста често го обвиняваме, че е виновен за всичко, което ни се случва. Истината е, че стресът в малки и в големи количества влияе на психическото и на физическото ни състояние. Няма значение колко е силен той – за един влияе слабо, за друг повече, но той определено вреди и е може да се определи като един от виновниците за някои болестни състояния в днешно време.

Постоянното напрежение, под което живеем, хилядите въпроси в главите ни за сметките, които трябва да платим, за задълженията, с които ни натоварват и ниските заплати, които ни плащат – всичко това се отразява на здравето ни. Стресът има няколко симптома, които можем да разделим в групи – когнитивни, физиологични, емоционални и поведенчески.

Стресираност

Когнитивните най-често се изявяват като блокиране на мисълта и неспособност да взимаме решения. Емоционалните симптоми на стреса обикновено са негативно мислене, апатия, понижено самочувствие, раздразнителност, цинизъм, чести пристъпи на гняв.

Причини за Стрес

При поведенческите симптоми, най-често изявените са злоупотреба с някакви лекарства, с алкохол, ниска трудова ефективност, асоциално поведение, липса на апетит или пък обратното – завишен апетит. Физиологичните причини зависят от силата на стреса, който сме изпитали - тук говорим за задух, световъртеж, нарушения на сърдечния ритъм, лош сън, изтръпвания на крайниците и др.

Въз основа на всичко това става ясно, че стресът изобщо не е за подценяване и може да ни причини много сериозни здравословни проблеми. Сами разбирате, че някои от горните симптоми на стреса могат да достигнат и до фатален изход, ако не успеем да се контролираме.

Вреди от Стрес

1. Инфаркт – едва ли има нужда от особен коментар, но силен стрес действително може да предизвика инфаркт. Опитвайте се да пазите здравето си и да не се вълнувате при всяка непредвидена ситуация.

2. Ракови заболявания – едно от първите неща, които лекарите дават като обяснение след страшната диагноза рак е стресът.

3. Исхемична болест на сърцето може да бъде причинена от стрес, тъй като острата уплаха увеличава нивото на хормоните катехоламини.

4. Посттравматичното стресово разстройство – човек страдащ от подобно стресово разстройство започва да се изолира от останалия свят, да не желае да общува, губи всякакво желание за активност.

Може да се появят кошмарни сънища или безсъние, възможно е да се възвърне травмата, заради, която е получено разстройството и да се повтаря епизодично. Задължително е да се посети психолог, защото тази тревожност може да доведе до някое от друго заболяване.

5. Инсулт

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest