ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Гинко билобата увеличава риска от рак?!

Гинко билобата увеличава риска от рак?!

Гинко Билоба

Все по-често започваме да се доверяваме на различни билки повече отколкото на традиционните лекарства. На пазара, обаче, вече има достатъчно подобни медикаменти – с екстракти от най-различни лековити треви, които ни уверяват, че са точно за нашето състояние. Едно от тези лековити растения е гинко билобата.

Смята се, че растението съществува от повече от двеста милиона години, което го прави и най-стрият дървесен вид в света. Много популярни са лечебните свойства на гинко билобата и през последните няколко години, като че ли стават все по-популярни.

Китайска медицина

Традиционната китайска медицина например използва семената на дървото за лекуване на много различни болести – астма, кашлица, лечение при проблеми с уринирането и т.н. Китайците смятат, че корените са много по-лековити, отколкото са листата на растението. Много често това растение е наричано дори чудо, панацея и т.н

Дали наистина гинко билобата е онова лекарство, което може да ни бъде полезно за почти всякакви здравословни проблеми? Може ли освен да ни излекува от проблеми с кръвното налягане, липсата на концентрация, отслабналата памет, отслабнали зрение и слух, да ни попречи и дори да ни разболее от нещо друго?

Чай от гинко

Според учени от САЩ е напълно възможно и реално това да се случи. Направени са изследвания във връзка именно с полезните свойства на гинко билобата. Проучването е проведено върху гризачи, а от самите резултати става ясно, че употребата на това растение увеличава риска от рак.

Специалисти по токсикология от САЩ твърдят, че гинко билобата рано или късно ще доведе до появата на раково образувание, ако се приема редовно и то в големи количества в продължение на повече от две години.

За своето изследване специалистите от Университета в Арканзас изследвали растение, което не е допуснато на европейския пазар и е произведено в Китай.

Когато направили анализ на това как въздейства лекарството върху гризачите, учените са установили, че ако растението се приема в големи дози, носи след себе си сериозни странични ефекти.

Разбира се, американците бълват подобни изследвания на конвейер и остава под въпрос коректността и истинността на всяко едно от тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest